Afgelopen weekend hebben bemanning en stichting van it doarp Eastermar het zeilseizoen 2022 afgetrapt. Op zaterdagochtend werd het skûtsje klaargemaakt voor de eerste trainingen door het verwisselen van de mast en het plaatsen van giek, zwaarden en lier. De mast en de giek lagen bij Okkema Installaties (daar werd afgelopen winter het onderhoud uitgevoerd) en zijn na een tochtje door het dorp met behulp van een kraan van Brouwer en Brouwer B.V. aan boord geplaatst.  

De eerste training staat gepland voor zondagochtend 3 april. Na enkele trainingen op de Burgumer Mar zal het skûtsje eind april naar Heeg worden gebracht. Daar zal de bemanning een nieuwe antifoulinglaag aan de onderkant van het skûtsje aanbrengen (ter voorkoming van de aangroei van onder andere mosselen en algen) en de trainingen vervolgen op de Hegemer Mar. Voordeel van het trainen op dit water is dat er andere skûtsjes zijn waar mee getraind kan worden en oefenwedstrijden mee kunnen worden gezeild. De eerste ‘echte’ wedstrijden staan op de agenda voor 26 t/m 28 mei  (Hemelvaartsdag en twee dagen erna) want dan vindt het jaarlijks terugkerend evenement ‘Lemmer Ahoy’ plaats in de Lemster Baai.

276136515 4819090948186417 6084029858607463289 n

Bezoek skûtsjemuseum

’s Avonds kwam de bemanning, samen met het bestuur van de stichting, nogmaals bijeen voor een bezoek aan het skûtsjemuseum in Earnewâld. Daar werd een duik genomen in de historie van het museum, de skûtsjes en het skûtsjesilen. Aangrijpende verhalen over het keiharde werken aan boord in de eerste helft van de 20e eeuw en de langzame transitie naar wat het skûtsjesilen nu is. Hoe het leven aan boord was, kon enigszins beleefd worden met een bezoek aan een origineel 'roefke' waar de schipper en zijn vrouw met soms wel 8 kinderen leefden. Een aantal bemanningsleden ervoer hoe het was om als schippersvrouw ‘yn ’e beage te rinnen’, oftewel in een tuigje lopen en het schip op spierkracht vooruittrekken. Er werd gedemonstreerd hoe het beslag van een scheepsblok handmatig door een smid wordt gemaakt. Maar bemanning en stichting werden vooral enorm vermaakt met prachtige verhalen die het skûtsje(silen) met zich mee heeft gebracht en nu nog steeds met zich meebrengt. Wat dat betreft is het skûtsjemuseum een prachtige locatie waar deze verhalen samen komen en bewaard blijven. Zeker een bezoekje waard voor iedereen die ook maar iets met het skûtsjesilen heeft.

Mear skûtsje- en Stiftingnijs:
Ek nijsgjirrich: