Na twee trainingen op de Burgumer Mar was het afgelopen weekend tijd voor de eerste wedstrijden van het seizoen. In Langweer werd met zo’n 30-tal IFKS-skûtsjes
deelgenomen aan Skûtsjesilen Langwar. Zaterdag stonden er twee kwalificatiewedstrijden op het programma, die gezeild werden in twee verschillende groepen. Na deze twee kwalificatiewedstrijden mochten de beste skûtsjes zondagmiddag deelnemen aan de Gold Fleet, de andere skûtsjes streden zondagmorgen in de Silver Fleet.

ea lw1

Zaterdag:
Op zaterdagmorgen tijdens de eerste kwalificatiewedstrijd stond er een stevige 5 met af en toe een uitschieter naar 6 Bft. Zonder reven was het een zeer pittige wedstrijd, maar ‘it doarp Eastermar’ hield zicht zeer knap staande in de kopgroep, met o.a Ingelskman van Sikke Heerschop, Striidber van Steven Zijsling, Grutte Pier van Henk Regts en de Waaksdom van Ulbe Rzn. Zwaga. De eerste bovenste ton werd als 4e gerond en gedurende de wedstrijd kwam ‘it doarp Eastermar’ steeds verder naar voren. Middels een knappe manoeuvre bij de bovenboei tijdens de 3e ronde hadden zowel Ulbe Rzn. Zwaga en Sikke Heerschop het nakijken en veroverde ‘it doarp Eastermar’ de eerste plek. Deze plek werd gedurende de wedstrijd niet meer afgestaan en zodoende was de eerste overwinning van het seizoen een feit.
Zaterdagmiddag stond de tweede wedstrijd op de planning. Een zeer goede start leverde ‘it doarp Eastermar’ een twee plek op bij de eerste boeironding achter de Ingelskman van Sikke Heerschop. Helaas begon de wind in een zware regenbui dusdanig van kracht te veranderen dat de wedstrijdorganisatie besloot de wedstrijd af te breken aangezien het niet meer verantwoord was om verder te zeilen.

Zondag:
Zondagmorgen vroeg werd de wedstrijd van zaterdagmiddag ingehaald. Na een zeer slechte start volgde er echter een prima eerste kruisrak. Echter moest er wel voorrang worden verleend aan een aantal stuurboordschepen, die geen voorrang hadden, maar dit wel namen. Na een uur zeilen eindigden de Eastermarders op een toch nog knappe 6 plaats, wat kwalificatie betekende voor de Gold Fleet.
Zondagmiddag kwamen alle toppers van het weekend bijeen in de Gold Fleet. ‘It doarp Eastermar’ had samen met de Ingelskman van Sikke Heerschop een prima start. De Ingelskman rondde als eerste de bovenboei, waarna het helemaal misging voor Geale Tadema met zijn Eastermarder bemanning. Een zekere tweede plek werd teniet gedaan door een over stuurboord zeilend skûtsje, dat voorrang had moeten verlenen. Om grote schade te voorkomen draaide ‘it doarp Eastermar’ vrij van dit skûtsje wat resulteerde in een 16e plek bij de eerste bovenboei. Gedurende deze wedstrijd bleek dat het wel goed zit met de trim van het skûtsje en de werklust van de bemanning aangezien iedere ronde ‘it doarp Eastermar’ steeds verder naar voren zeilde. Helaas zat een topprestatie er niet meer in, maar met een zevende plaats in de Gold Fleet was de opening van het seizoen een feit.
De skûtsjes werden van tevoren ook nog ingedeeld in lengteklassementen. In de lengteklasse C was ‘it doarp Eastermar’ de grote winnaar met een grote voorsprong op de nr. 2.

uitslag ea lw

ea lw2

Fotografie: Jelte van Skydrone Sloten

Mear skûtsje- en Stiftingnijs:
Ek nijsgjirrich: