Dag 1

11391105 1037770979574089 1873261378030654007 n

Het beloofde op voorhand een mooi zeilweekend te worden met goede weersvoorspellingen, veel wind en opnieuw veel skûtsjes aan de start. In totaal 45 skûtsjes, verdeeld over drie klasse gingen dit weekend de strijd met elkaar aan op de Hegemer Mar.

roer

Op zaterdag begonnen we om 8.30 uur met een gezamenlijk bakje koffie. De verwachting was dat het hard zou gaan waaien, zo'n 5 bft. Besloten werd het grootzeil te wisselen. Met een reef in grootzeil en fok startten we om 11.00 uur.

De start ging erg goed en we kwamen als een van de eersten bij de bovenboei. Gedurende de wedstrijd konden we deze positie vasthouden en kwamen uiteindelijk als eerste over de finish. Een goed begin!

dek

Om 13.00 uur was de volgende wedstrijd. Opnieuw kwamen we goed uit de start. Doordat de wind behoorlijk aantrok was het hard werken aan boord. Na een tijdje op de tweede plaats te hebben gelegen moesten we terrein prijsgeven door onder andere een aantal situaties met skûtsjes uit andere klassen. We eindigden uiteindelijk als vierde.

Direct na de tweede startte de derde race. Deze keer een mindere start dan de voorgaande twee, waardoor we ons naar voren moesten zeilen. Dat lukte redelijk en we werden uiteindelijk zesde. Aan het einde van de eerste dag stonden we tweede in het klassement, achter Sikke Heerschop.

Slach om heeg 1

Dag 2

Op dag twee van de Slach om Heech was de wind een stuk minder dan de dag ervoor en we besloten het grootzeil en de fok te wisselen. De start van de eerste wedstrijd was al om 10.00 uur dus gingen we vroeg het water op. De start was goed maar ten opzichte van de andere schepen moesten we gedurende de wedstrijd wat prijs geven. Er was een mooie strijd tussen diverse skûtsjes en we eindigden uiteindelijk als vijfde.

Na een verandering in de trim maakten we ons op voor de tweede wedstrijd. De start ging niet vlekkeloos en we besloten, achter het veld langs, weg te draaien en over stuurboord te starten. We begonnen dus achteraan maar we vochten ons weer naar voren en eindigden als zevende.

Slach om heeg III

De derde en laatste race begon weer direct daarna. Door een windschifting vlak voor de start was het erg lastig om over bakboord over de startlijn te komen. Omdat andere schepen de startlijn maar moeilijk konden aanzeilen, besloten wij over stuurboord, vóór het grootste gedeelte van het veld langs, te starten. Een goede besluit want we kwamen als eerste bij de bovenste ton aan. We stonden deze positie niet meer af en sloten de Slach om Heech af met een eerste plaats in de A-klasse. In het eindklassement eindigden we als tweede, achter Lucas Bouma met de 'Grutte Pier'.

SSlach om Heeg

Het sprintersklassement wisten we te winnen. Dat is een prijs voor diegene die over het gehele weekend het snelste bij de bovenste ton weet te komen.

We maken ons nu op voor de IFKS. De komende weken trainen we onder andere nog in Sneek en Grou. Daar trainen ook veel andere skûtsjes waarmee we ons kunnen meten.

uitslag slach om heech

Tekst en foto's : René Zwering en Sjoukje Tadema

Mear skûtsje- en Stiftingnijs:
Ek nijsgjirrich: