Expositie
Het skûtsje 'it doarp Eastermar' werd 100 jaar geleden in 1911 gebouwd op de werf 'Welgelegen' te Schilkampen bij Leeuwarden. Het kreeg destijds de naam 'De Vijf Gebroeders'.
De eerste eigenaar heette Inne Winia en was een ervaren hardzeiler. Ook toen al deed het skûtsje mee aan de verschillende wedstrijden voor 'beurt- en vrachtschepen'.
Ter gelegenheid van dit heuglijke feit heeft Stichting it Eastermarder Skûtsje een expositie ingericht  over de geschiedenis van het Eastermarder skûtsje. De expositie is gratis toegankelijk op zaterdag 18 juni, tijdens de IFKS proloog, van 09.00 uur tot 16.00 uur in Hotel Meerzigt te Eastermar.

Werf Welgelegen

Skûtsjeglossy

Maar de expositie is niet alles wat de stichting in petto heeft. Ter ere van het 100-jarige bestaan wordt tevens een magazine uitgebracht. In deze 'skûtsjeglossy' wordt in woord en beeld uitgebreid aandacht besteed aan het jarige skûtsje. Aan bod komen o.a. de geschiedenis van het skûtsje, de verschillende eigenaren, de werf Welgelegen, de restauratie en uiteraard veel mooie beelden.
Omdat de Eastermarders in de afgelopen jaren erg nauw betrokken zijn geweest bij het reilen en zeilen van het skûtsje wil Stichting 'it Eastermarder Skûtsje' graag wat terug doen. Daarom krijgen niet alleen donateurs van de stichting maar alle inwoners van Eastermar het magazine gratis in de bus!
Op vrijdagavond 17 juni wordt er een feestelijk onthaal voor vrijwilligers, sponsors en bemanning georganiseerd. Gedeputeerde en Eastermarder Tineke Schokker zal daarbij het eerste exemplaar van het magazine '100 jier wurk, wyn, wetter en wille' in ontvangst nemen.

Mear skûtsje- en Stiftingnijs:
Ek nijsgjirrich: