broekophalder lemmerahoy

Hemelvaartsdag was de dag! De dag dat De Broekophâlders, met hun schipper Wiebe van der Wal, voor het eerst mochten vlammen op Lemmer Ahoy a.k.a. Durk Ahoy. Het schijnt namelijk zo te zijn dat Lemmer Ahoy om Durk, onze derde man grootschoot, heen is gebouwd.

De Broekophâlders, met onze schipper achter het roer en aangevoerd door Hendrik van der Pol met zijn jaloersmakende strohoed, waren klaar voor de uitdagingen die voor ons lagen. Zonnebrandcrème, doordrenkt met de geur van blauwe kaas, sierde onze huid terwijl we ons klaarmaakten voor de eerste wedstrijd.

Dag 1
Zo’n eerste wedstrijd is niet niks en we moesten met z’n allen nog wat wennen. Motorpech speelde ons parten, waardoor we te laat bij de startlijn aankwamen en tien minuten later achter de twaalf andere skûtsjes aanzeilden. Ondertussen zorgde Mary nog wat voor vermaak toen ze met haar slakkenkontje vastzat onder de giek. We lieten ons niet uit het veld slaan en vochten ons een weg naar de finish. We gingen net achter het laatste skûtsje de finish over. De tweede wedstrijd mochten we finishen op een 8e plekje.

Dag 2
We hadden een hele mooie start tot we op de startlijn geen voorrang kregen. Onze adviseur op het voordek Mark had als taak om de tegenstanders even goed aan te pakken. Achteraf vertelde hij dat dit goed was gelukt: ‘Ik ha se efkes best útflokt, ik sei: ‘Knap waardeloas mannen!’’ Toch maakten we onze mooie start goed af. We lagen de gehele wedstrijd eerste tot we voor de wind op de 50 meter van de finish nog werden ingehaald door twee skûtsjes. Maar met een 3e plekje mogen we ook blij zijn. De tweede wedstrijd behaalden we een 8e plekje.

Dag 3
De laatste dag bracht meer wind, een uitdaging waar Wichard bijna aan ten onder ging. Hij is tegenwoordig vel over been en moest zich daarom goed vasthouden om niet van het skût te waaien. Niet alleen hij, maar de hele bemanning was op scherp. Helaas moesten wij de eerste wedstrijd twee strafrondes doen. De eerste vanwege een aanvaring met de ton en de andere vanwege een voorrangsfout. Desondanks behaalden we een 8e en 7e plek die dag.

Met een eindresultaat van een achtste plek mogen we trots zijn! We sloten dit prachtige weekend af met de wijze woorden van Hendrik van der Pol in ons achterhoofd - "Jim hawwe gjim dom praat, oeral sit wat yn."

‘Oh, wat sylt dat skûtsje moai!’