Rijkswaterstaat heeft de planning gestuurd voor de herstelwerkzaamheden voor de brug bij Skûlenboarch. Die planning is voor 90% zeker en ziet er als volgt uit:

 • De eerste voorbereidende werkzaamheden starten in week 27 (1 – 7 juli).
  Dit houdt in dat gestart wordt met het loskoppelen van de brug. Bouten worden voor zover dit mogelijk is losgekoppeld ook de elektronica wordt losgekoppeld.

 • Vanaf week 27 (1 juli) tot aan einde werkzaamheden (terugplaatsen brug) wordt er een bouwkeet geplaatst ten oosten van het bedieningsgebouw.
  De keet staat op het terrein van Rijkswaterstaat. Parkeren doet men zoveel mogelijk op de aanbruggen.

 • In week 28 (8 – 14 juli) wordt de brug eruit gehaald. 
  Op maandag 8 juli starten hiervoor de voorbereidende werkzaamheden en komt het ponton aan bij Skûlenboarch. Ook arriveert op 8 juli een torenkraan van 65 meter. Deze wordt geplaatst aan de zuidzijde van de Hoofdvaarweg.

 • Op dinsdag 9 juli wordt de brug eruit gehaald en is de vaarweg de gehele dag gestremd.
  De brug wordt eruit gehaald door de brug te vijzelen (omhoog te brengen). Vervolgens wordt er een railsysteem ondergeschoven. Daarna wordt de brug door een mammoetponton naar de werf gevaren voor reparatie. Deze reparatiewerkzaamheden worden door Machinefabriek Rusthoven in Groningen uitgevoerd.

Het streven van Rijkswaterstaat is om voor de kerst de brug weer in gebruik te nemen. Het is goed om te weten dat op het moment dat de brug terug wordt geplaatst er nog een aantal weken nodig zijn om de brug weer vast te zetten en te testen, voordat deze weer veilig in gebruik genomen kan worden.

 

brug schuilenburg tcm26 333395

 

Foto: Rijkswaterstaat

Ander nieuws van Doarpsbelang:
Ek nijsgjirrich: