Tijdens de jaarmarkt op 28 juni was Stichting 100 jaar Dam Jaarsma aanwezig met verschillende kramen, activiteiten en te vergeven prijzen.

IMG 9097klein

IMGP0204klein

Veel belangstelling was er voor het 'Dam'-toernooi. De Damgroep TOG (Tot Ons Genoegen) bestaat van af 1936 en heeft deze dag veel plezier beleefd. De leden hadden een leuke groep aan het simultaan dammen en waren blij met hun plaatsje onder het tentdak (en met de koffie die gebracht werd...).

IMG 9089klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 9107klein

Kinderen konden met ouderwetse kinderspelen meedoen en daarmee een knutselmiddag in het Dam Jaarsmahûs winnen. De kinderspelen maakten een hoop los. Niet alleen de kinderen die hiermee aan het spelen gingen, maar ook ouderen die dit zagen konden direct hun eigen herinneringen ophalen. Er zijn zelfs volwassenen gesignaleerd op stelten en op een vliegende hollander...

IMGP0210klein
Spontane reacties zoals: “ja, daar speelde oma vroeger mee”, “ik was altijd heel jaloers op kinderen in de buurt die een vliegende hollander hadden”, “Kijk, zo hoepelden wij vroeger. Jullie hebben nu een hele andere hoepel” en “Oh.... wat heb ik vroeger veel op die stelten gelopen” waren niet van de lucht. Simon Bijlsma is de gelukkige winnaar van de kinderspelen, hij mag samen met een paar vriendjes en/of vriendinnetjes een creatief middagje knutselen in het Dam Jaarsmahûs onder leiding van Sharon van Beek.

De rebus over Dam Jaarsma is gewonnen door Welmoed Zandstra. Zij had wat hulp van haar moeder gehad want ze vond de puzzel heel moeilijk. Ze puzzelt zelf niet heel vaak, dus ervaren was ze niet. Ze was heel blij met haar prijs: een verrassingspakket met snoep- en speelgoed.

IMG 9096klein

Natuurlijk werd het net uitgegeven nieuwe boek 'Mearkes út 'e Wâlden, sammele troch Dam Jaarsma' verkocht. Ook het verloten van het boek (met als extraatje een cd met verhalen en een dienblad in de stijl van Dam Jaarsma) trok veel publiek, want mensen kwamen echt voor het boek. Aan het eind van de dag kwam Rienk Vlieger uit de bus als winnaar. “Ik was wel wat teleurgesteld dat ik mezelf er niet had uit gehaald”, lachte Tineke Veenstra die het winnende lotje van het boek had getrokken.

IMG 9094klein

IMG 9108klein

Veel mensen hebben ook een paar mooie regels toegevoegd aan het estafette aanvulgedicht van dichterscollectief De Ferswevers. Mensen kregen er plezier in om iets moois te schilderen of te dichten. De 3 mooiste bijdragen hiervan zullen nog vermeld worden op de Facebookpagina (dus hou die in de gaten). Op de rommelmarkt is genoeg verkocht en werden de spullen vaak bekeken, maar Atsie Boersma vatte haar taak serieus op en stuurde haast iedereen naar de expositie waar uiteindelijk nog 77 bezoekers geweest zijn. Wie moe van alle indrukken was, kon even in de ouderwetse leunstoel achterover leunen en luisteren naar een verhaal van Dam Jaarsma.

IMGP0207klein

Boekhandel 'Vergeetmenietje' stond er met Friese tweedehandsboeken, waaronder natuurlijk ook een aantal van Dam Jaarsma en oude uitgaves van het tijdschrift 'it Heitelân' waar hij eindredacteur van was. De boekhandel heeft een mooie dag gehad en zorgde voor een goede aanvulling van de Dam Jaarsmamarkt, net als de Kruidhof waarvan de dames vertelden een hele gezellige en geslaagde dag gehad te hebben. Ze hebben op een goede manier publiciteit kunnen maken voor de Kruidhof. 

Al met al: er zijn veel mensen, bezoekers en hulptroepen, die plezier hebben gehad aan deze markt. Het weer was prachtig en Dam Jaarsma is bij veel mensen onder de aandacht gebracht. Ook kwamen mensen bij ons die niets van Dam Jaarsma wisten en nu geïnteresseerd raakten door de verhalen die zij hoorden op de markt. Ook de expositie werd goed bezocht. We kunnen terug kijken op een geslaagde markt, mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers.

Hetty Thomson en Sharon van Beek
namens Stichting 100 jaar Dam Jaarsma

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: