"Er is een prachtige bedsteekamer in onze boerderij aan de Snakkerbuorren met uitzicht over de passantenhaven van de Komerk. Die moeten we niet voor ons zelf houden, hiervan moet ook een ander kunnen genieten", is een uitspraak van Pauline van Apeldoorn in september 2013.

En daar was Dam Jaarsma! In 2014 werd zijn 100-ste geboortejaar met veel (media)aandacht en activiteiten gevierd en zo werd zijn naamsbekendheid vergroot. 'Hoe kunnen we deze belangstelling voor de vele verhalen voor Eastermar behouden?' vroeg Pauline zich af. Er werd een nieuwe locatie voor de TIP (Toeristen Informatie Post) gezocht en hier zag ze mogelijkheden: een gezamenlijke invulling voor de bedsteekamer! Na een drukke periode van denken, regelen en uitwerken is de opening van de Verhalenkamer/TIP-locatie inmiddels een feit.

Vrijdag 1 mei 17.00 uur

Alles was in gereedheid gebracht voor de opening: een feestelijke aankleding, thee en glaasjes jus d'orange en wijn stonden klaar. De vlag ging om 17.00 uur uit en de eerste mensen kwamen al direct binnen: dorpsgenoten, dorpsgidsen van de Stichting 100 jaar Dam Jaarsma, Houkje Rijpstra, cultuurwethouder van de gemeente Tytsjerksteradiel, Annet Huisman van Omrop Fryslân die een documentaire over Dam Jaarsma aanbood in de vorm van een usb-stick. Afgevaardigden van OVE Eastermar, Doarpsbelang Eastermar, verhalenvertellers uit Rottevalle en nog vele andere belangstellenden.

Intussen nam Omrop Fryslân een radio-interview af met Iris Rusz en Pauline (te horen via http://www.omropfryslan.nl/utstjoering/no-yn-fryslan-fan-2-maaie-2015-0800 vanaf 51:53).

Het was een zeer geslaagd en gezellig open huis waaraan ook verschillende kranten ruim aandacht besteedden.

Pauline: "Ik hoop dat in de toekomst veel mensen kunnen genieten van de verhalen, de films, de boeken, de TIP-tips en de mooie in 5 tinten blauw geschilderde bedsteekamer in de boerderij aan de Snakkerbuorren 6 te Eastermar. Wees welkom om te horen, te kijken en te lezen in de Verhalenkamer!"

Openingstijden (voorlopig) van de Verhalenkamer:

woensdag en vrijdag 13.00 - 17.00 uur
zaterdag 10.00 - 14.00 uur
andere dagen en tijden: als de vlag uithangt

Zie www.damjaarsma.nl voor actuele openingstijden.

Pauline van Apeldoorn
beheerder Verhalenkamer Eastermar
verhalenkamer@eastermar.nl

  Pauline zet de vlaggen voor de deur     Annet Huisman van Omrop Fryslân overhandigt de usb-stick met de documentaire

Houkje Rijpstra luistert naar ingesproken verhalenveel belangstelling tijdens de opening

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: