in-memoriam

Gisteren bereikte ons het droeve nieuws dat schilder en beeldhouwer Aizo Betten op 75-jarige leeftijd is overleden.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen en allen die hem dierbaar waren. Wij wensen hen veel kracht om dit grote verlies te dragen.

Wij hebben het voorrecht mogen hebben Aizo Betten te leren kennen. Wij zijn dankbaar dat hij ons veel verteld heeft over zijn verbondenheid met en bewondering voor leven en werk van Dam Jaarsma. Over Jaarsma schreef hij: "in de beperking toonde hij zich de meester". Aizo Betten toonde zich geroerd dat "het werk van Jaarsma weer de aandacht krijgt die het verdient", zoals hij het zei. Aizo Betten werkte dan ook graag mee aan het Dam Jaarsmajaar.

Via de Vrijzinnig Hervormde Vereniging te Eastermar kwam Aizo Betten als 17-jarige in contact met hulppredikant Dam Jaarsma. Tussen hen ontwikkelde zich een vriendschappelijke band, die later ook in samenwerking resulteerde. Zo illustreerde Betten diverse door Jaarsma geschreven kinderboeken. Op initiatief van Dam Jaarsma maakte Aizo Betten in 1964 een drieluik voor de Vrijzinnig Hervormde Vereniging te Eastermar. Betten zou op 5 juli 2014 de expositie ‘Chique getreurd’ in PKN kerkgebouw De Hege Stins geopend hebben, waarin het door hem gemaakte drieluik het belangrijkste werk is. Zijn gezondheidstoestand liet dat helaas niet toe. Wij zijn dankbaar dat bij de opening echter wel de door Betten zelf geschreven tekst kon worden voorgelezen.

Via zijn werk, waaronder het door hem gemaakte beeld de Broekophâlder op het dorpsplein te Eastermar, leeft Aizo Betten voort in Eastermar.

Wij missen een aimabel mens en creatieve persoonlijkheid.

Bestuur Stichting 100 jaar Dam Jaarsma

 

 

 

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: