Hier informeren wij u ook over gerelateerde activiteiten, georganiseerd door andere organisaties. 

Bent ook u nazaat van een Hannekemaaier of een Lapkepoep, net zoals vele Friezen?... Ga op zoek naar uw cultuurgeschiedenis: expositie ‘Hollandgänger’ in Fries Landbouwmuseum!

Arbeidsmigratie is zeker niet alleen van deze tijd. Vanaf de Gouden Eeuw tot de Eerste Wereldoorlog kwamen elk voorjaar duizenden Hollandgänger (Hannekemaaiers en (Lapke)poepen werden ze genoemd) als seizoenarbeiders uit de regio Emsland in Duitsland naar Friesland, met alle daarmee gepaard gaande kansen en problemen. De Hannekemaaiers werkten onder meer in de landbouw en de turfwinning. De (Lapke)poepen handelden in linnenwaren.

Friese boeren hadden gemiddeld twee tot vier hannekemaaiers aan het werk. De Lapkepoepen vormden de basis van vele winkels en bedrijven in Nederland, zoals C&A, V&D, Schweigmann, Voss, Sinke, Lampe en Hanewacker.

Veel families in het Emsland en Friesland zijn nazaten van deze arbeidsmigranten.

De expositie ‘Hollandgänger’ in het Fries Landbouwmuseum vertelt het cultuurhistorische verhaal en de achtergronden van de arbeiders van toen. Ook in de vele door Dam Jaarsma verzamelde en opgetekende volksverhalen uit de Fryske Wâlden komen Hannekemaaiers en Lapkepoepen aan bod.

Laatste kans om deze interessante expositie in het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden (Goutum) te zien: zaterdag- en zondagmiddagen van 13:00-17:00 uur, t/m zondag 15 december 2019.

Bramen plukken en veel meer: plukken, ontmoeten, ontdekken, onthaasten, doen, tuinen verbinden.

Brommels zet de traditie van het bramen plukken in de Fryske Wâlden opnieuw op de kaart. Letterlijk! Met gratis bramen plukken in boerenland en tal van randactiviteiten op het programma. Voor jong en ouder, voor elk wat wils. Lekker in de buitenlucht! Het is feest waar de paarse Brommelsvlag wappert!

Natuurlijk ook in de Verhalenkamer!

Brommels spandoek


Beroemde, beruchte en minder bekende verhalen lezen, beluisteren en bekijken (Frysk en Nederlandstalig)

Volksverhalen zijn onlosmakelijk verbonden met landschap en inwoners uit de Fryske Wâlden, de Wâldpiken. De Wâldpyk is dwars, oars as oars, ruig, vrijgevochten en trots, levend in een smûk landschap van elzensingels en houtwallen. Maar oh zo bijgelovig; achter elke boom kon de duivel staan. De Wâldpyk was bang voor spoken en overtuigd van de kracht van de wonderdokter. De Wâlpyk was mollenvanger, keuterboer en genezer en zat vol sterke verhalen. Dam Jaarsma uit Eastermar was een wel heel bijzondere Wâldpyk: in zijn eentje verzamelde hij op de fiets maar liefst 17.000 van deze verhalen…

In de Verhalenkamer kunt u verhalen uit de Wâlden beleven: lezen, beluisteren, bekijken, zowel Frysk als Nederlandstalig. Ook vindt u hier uitgebreide informatie over Nederlands grootste volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma, evenals door hem geschreven boeken en gedichten.

De Verhalenkamer is heel geschikt om met een grotere of kleinere groep te bezoeken. We stellen graag in overleg een arrangement voor u samen, bijvoorbeeld met een verhalenverteller, al dan niet met muziek. Voor meer informatie klik hier: de Verhalenkamer.

Wanneer: In overleg op afspraak
Waar: Verhalankamer, Torenlaan 2 te Eastermar
Kosten: in overleg, afhankelijk van wensen en arrangement
Contact: Sieta Tolsma, te bereiken via tel. 06 - 57335269 of per e-mail naar verhalenkamer@eastermar.nl.

Voor meer informatie over het boek: klik hier.

Waar: in de Verhalenkamer te Eastermar, via de boekhandel en bij de Afuk.
Afhalen in Verhalenkamer: Op afspraak, bel met Sieta Tolsma, tel. 06-13678981 of mail naar verhalenkamer@eastermar.nl.
Kosten: € 22,50 hard cover, beide talen dezelfde prijs.

Ontdek in de voetsporen van Dam Jaarsma zijn geboortedorp, het mooie Eastermar en de honderden jaren oude zandpaden. Onder leiding van een speciaal opgeleide Dam Jaarsmadorpsgids leert u in ca. 1,5 uur hoe Jaarsma op de fiets zo veel volksverhalen verzamelde, hoe hij mensen aan de praat kreeg en hoe hij vele verzamelingen van volkskunst, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, grafiek en nog veel meer aanlegde. Hoor anekdotes over deze aimabele, verstrooide, kleurrijke dorpsgenoot. Jaarsma's 'verzamel-gen' is nog steeds aanwezig in het dorp...

De rondleiding met verhalen gaat door het dorp Eastermar en over de oude zandpaden van het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden. Onderwerpen zijn: Dam Jaarsma, het Nationale Landschap, volksverhalen, anekdotes, historie, en Eastermar dorp vol verhalen. Op verzoek leggen we bepaalde accenten.

Deze rondleiding met verhalen kan ook op kinderniveau verzorgd worden door ervaren gidsen!

Graag aanmelden bij Sieta Tolsma, tel. 06 - 57335269 (b.g.g. Iris Rusz, tel. 06-24789009) of via de mail: verhalenkamer@eastermar.nl. Dan kunnen wij van te voren een of meer gidsen voor u regelen.
Op dit nummer kunt u ook nadere informatie verkrijgen over de diverse mogelijkheden en afspraken maken over datum en tijdstip.

Twee prachtige routes van 15 km. en van 40 km.
Ontdek op de fiets, te voet of in de scootmobiel de (cultuur)historie en het landschap van de Friese Wouden, samen met vele volksverhalen. U zult begrijpen waarom het landschap zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de volksverhalen uit de streek van Dam Jaarsma.
De informatie en verhalen geven extra kleur aan de Dam Jaarsmaroutes. Ze schetsen de historische sfeer waarin Jaarsma de route zou hebben gereden.

Start routes:
fietsknooppunt 79 te Eastermar, hoek E.M. Beimastrjitte/Teije Tolstraat. Daar haalt u de gratis papieren routekaart uit het speciale bakje bij het bord van fietsknooppunt 79.
Hier download of leest u het bijbehorende PDF-document met veel meer verhalen en achtergrondinformatie.

Zie voor meer informatie hier.

Startpunt fiets- en wandelroutes

 

In het jubileumjaar 2014 organiseerde de stichting verschillende soorten activiteiten. Men kon bijvoorbeeld luisteren naar verhalenvertellers, tentoonstellingen bezoeken, genieten van muziek, lachen met straatartiesten of deelnemen aan verhalenschrijfwedstrijden. Voor het volledige jubileumprogramma van 2014 klikt u hier.