Hier informeren wij u ook over gerelateerde activiteiten, georganiseerd door andere organisaties.

{slider Brommels, het Wâldpyk bramenfestijn
Zaterdag 24 augustus 10:00 - 17:00 uur, zondag 25 augustus 2019 (12:00 - 17.00 uur)
Eastermar, Verhalenkamer, Torenlaan 2 |closed}

De Verhalenkamer doet ook dit jaar mee aan Brommels met info over tuinieren, natuur en biodiversiteit. Bekijk de oude schoolplaten, schoolboekjes en een herbarium!

Verwonder je over het verschil tussen een intensief gebruikt grasland en een authentiek weiland. Zie hoe een zonnebloem zich ontwikkelt van een zaadje tot een hele grote bloem. En kom gezellig inspiratie opdoen in de diervriendelijke tuin.

Sieta Tolsma kan u ook vertellen over de vele mogelijkheden die Verhalenkamer biedt voor een leuk en informatief uitje met verhalen en eventueel muziek, gecombineerd met een mooie wandeling of fietstocht.

Een verfrissend bramendrankje, koffie en thee staan voor u klaar! 

GRAAG TOT ZIENS IN DE VERHALENKAMER!

23472780 1988256894772386 3033018817743787237 n1

Verhalenkamer, Eastermar
Kamer vol beroemde en onbekende verhalen uit de Noordelijke Friese Wouden, Frysk en Nederlandstalig
Op afspraak. Geschikt voor grote en kleine groepen, zowel in privésfeer als zakelijk

Beroemde, beruchte en minder bekende verhalen lezen, beluisteren en bekijken (Frysk en Nederlandstalig)

Volksverhalen zijn onlosmakelijk verbonden met landschap en inwoners uit de Fryske Wâlden, de Wâldpiken. De Wâldpyk is dwars, oars as oars, ruig, vrijgevochten en trots, levend in een smûk landschap van elzensingels en houtwallen. Maar oh zo bijgelovig; achter elke boom kon de duivel staan. De Wâldpyk was bang voor spoken en overtuigd van de kracht van de wonderdokter. De Wâlpyk was mollenvanger, keuterboer en genezer en zat vol sterke verhalen. Dam Jaarsma uit Eastermar was een wel heel bijzondere Wâldpyk: in zijn eentje verzamelde hij op de fiets maar liefst 17.000 van deze verhalen…

In de Verhalenkamer kunt u verhalen uit de Wâlden beleven: lezen, beluisteren, bekijken, zowel Frysk als Nederlandstalig. Ook vindt u hier uitgebreide informatie over Nederlands grootste volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma, evenals door hem geschreven boeken en gedichten.

De Verhalenkamer is heel geschikt om met een grotere of kleinere groep te bezoeken. We stellen graag in overleg een arrangement voor u samen, bijvoorbeeld met een verhalenverteller, al dan niet met muziek. Voor meer informatie klik hier: de Verhalenkamer.

Wanneer: In overleg op afspraak
Waar: Torenlaan 2 te Eastermar
Kosten: in overleg, afhankelijk van wensen en arrangement
Contact: coördinator Sieta Tolsma, te bereiken via tel. 06 - 57335269 of per e-mail naar .

 

Boek 'Mearkes út 'e Wâlden sammele troch Dam Jaarsma' / 'Sprookjes uit de Friese Wouden verzameld door Dam Jaarsma' slechts € 22,50
Prachtig boek weer verkrijgbaar na 2 jaar uitverkocht te zijn geweest

Voor meer informatie over het boek: klik hier.

Waar: in de Verhalenkamer te Eastermar, via de boekhandel en bij de Afuk.
Afhalen in Verhalenkamer:  Op afspraak, bel met Sieta Tolsma, tel. 06-13678981 of mail naar
Kosten: € 22,50 hard cover, beide talen dezelfde prijs.

 

Rondleiding 'Dorp vol verhalen' / 'Doarp fol ferhalen', Eastermar
Dorpsrondleidingen over Dam Jaarsma en Eastermar.
Dag en tijdstip op uw aanvraag

Ontdek in de voetsporen van Dam Jaarsma zijn geboortedorp, het mooie Eastermar en de honderden jaren oude zandpaden. Onder leiding van een speciaal opgeleide Dam Jaarsmadorpsgids leert u in ca. 1,5 uur hoe Jaarsma op de fiets zo veel volksverhalen verzamelde, hoe hij mensen aan de praat kreeg en hoe hij vele verzamelingen van volkskunst, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, grafiek en nog veel meer aanlegde. Hoor anekdotes over deze aimabele, verstrooide, kleurrijke dorpsgenoot. Jaarsma's 'verzamel-gen' is nog steeds aanwezig in het dorp...

De rondleiding met verhalen gaat door het dorp Eastermar en over de oude zandpaden van het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden. Onderwerpen zijn: Dam Jaarsma, het Nationale Landschap, volksverhalen, anekdotes, historie, en Eastermar dorp vol verhalen. Op verzoek leggen we bepaalde accenten.

Deze rondleiding met verhalen kan ook op kinderniveau verzorgd worden door ervaren gidsen!

Graag van te voren telefonisch aanmelden bij Sieta Tolsma, tel. 06 - 13678981 (b.g.g. Iris Rusz, tel. 06-24789009). Dan kunnen wij van te voren een of meer gidsen voor u regelen.
Op dit nummer kunt u ook nadere informatie verkrijgen over de diverse mogelijkheden en afspraken maken over datum en tijdstip.

 

Fiets- en Wandelroutes combineren verhalen met landschap en (cultuur)historie
40 km. of 15 km. fietsen, wandelen of scootbobiel rijden
24 x 7 gratis routekaarten op te halen

Twee prachtige routes van 15 km. en van 40 km.
Ontdek op de fiets, te voet of in de scootmobiel de (cultuur)historie en het landschap van de Friese Wouden, samen met vele volksverhalen. U zult begrijpen waarom het landschap zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de volksverhalen uit de streek van Dam Jaarsma.
De informatie en verhalen geven extra kleur aan de Dam Jaarsmaroutes. Ze schetsen de historische sfeer waarin Jaarsma de route zou hebben gereden.

Start routes:
fietsknooppunt 79 te Eastermar, hoek E.M. Beimastrjitte/Teije Tolstraat.
Daar haalt u de gratis papieren routekaart uit het speciale bakje bij het bord van fietsknooppunt 79.
Hier download of leest u het bijbehorende PDF-document met veel meer verhalen en achtergrondinformatie.

Zie voor meer informatie hier.

Startpunt fiets- en wandelroutes

 

In het jubileumjaar 2014 organiseerde de stichting verschillende soorten activiteiten. Men kon bijvoorbeeld luisteren naar verhalenvertellers, tentoonstellingen bezoeken, genieten van muziek, lachen met straatartiesten of deelnemen aan verhalenschrijfwedstrijden. Voor het volledige jubileumprogramma van 2014 klikt u hier.

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

Nei boppe