Het was nog even spannend: zou de slechte weersvoorspelling uitkomen, of zou het meevallen met het weer? Contact met gediplomeerd zeilinstructeur Jelmer Bloembergen maakte duidelijk dat het eigenlijk niet zo belangrijk was, want “zeilen kun je ook in de regen, als het maar niet ál te hard waait”. Dus kwamen bestuursleden van de Watersportvereniging en vrijwilligers op vrijdagmiddag 13 juli weer samen in de haven, om de derde schoolzeildag voor kinderen van groepen 6, 7 en 8 voor te bereiden. De optimistjes werden uit de stelling gehaald en opgetuigd. Ja, de kinderen worden tijdens zo’n eerste zeildag best verwend: na de eerste zeilinstructies op het droge kunnen ze zo instappen en wegvaren in de optimistjes die al voor ze zijn klaar gelegd.
Jelmer bleek gelijk te hebben: Friese kinderen trekken zich weinig aan van een beetje regen. Tenslotte wonen ze niet voor niets aan de Mar ...
De grotere open zeilboot van bestuurslid Auke Postma was ook populair onder de kinderen. Daardoor bleef er een optimistje over. Die kans liet meester zich niet ontglippen: stoer stapte hij met zijn lange lichaam in een kleine optimist en zeilde weg. Eerst wat gevaarlijk wiebelend bij iedere gijp. Maar meester bleek een snelle leerling: hij had na een paar keer de boei aan de verkeerde kant gerond te hebben, snel in de gaten dat hij beter overstag kon gaan in plaats van gijpen.
De grotere boot van Auke Postma had zo’n aantrekkingskracht op de kinderen, dat Auke op een gegeven moment maar liefst 7 kinderen aan boord had. Dat was het moment om ook het grootzeil te hijsen, zodat alle kinderen aan de bak moesten met zeilen: om beurten aan het roer en aan de schoten. De kinderen in de optimistjes zeilden erop los dat het een lust was, de ene na de andere boei werd gerond. Jelmer Bloembergen en Jan vd Leij gaven vanaf motorbootjes zeilinstructies. Ondanks de goede instructies vond er onder luid gegil een keer een frontale botsing plaats. Maar ondanks dat verliep ook deze derde zeilmiddag zonder problemen.

Het bestuur van de Watersportvereniging kijkt terug op drie geslaagde middagen schoolzeilen.
Veel dank voor de hulp die we hebben gekregen van vele vrijwilligers, Jelte en Pieter Wiersinga, Jacob de Vries, Hidde Faber, Dennis Holsteyn, Anne en Sander Elverdink, Piet Wiersema en Iris Rusz. En natuurlijk ook dank aan beide scholen voor de prettige samenwerking!

Bestuur WSV ‘Tusken Mar en Leyen’

CIMG2154

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: