Op 25 en 26 mei is de Burgumer Mar het toneel geweest van de regionale jeugdzeilwedstrijden. De Combi-Noord is een reeks zeilwedstrijden voor de zeiljeugd uit de Noordelijke provincies. Deze zeilwedstrijden zijn bedoeld voor zowel beginnende jeugdzeilers als voor de ervaren jeugdzeilers.
De wedstrijden worden in principe elk jaar op wisselende locaties in Noord-Nederland gehouden. Als eerste van vier weekenden was dit jaar gekozen voor uitvalsbasis de Komerk en Jachthaven de Lits in Eastermar.
Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers uit Eastermar was het evenement een groot succes! 

jeugdzeilwedstr 1

Jeugdzeilwedstr 2

De Burgumer Mar gevuld met zeilboten, dat was uniek en we hopen het vaker mee te maken! Het is de deelnemers in ieder geval goed bevallen: “Een ideaal meer voor jeugdzeilers in de prachtige omgeving van de Friese Wouden." Ook bijzonder was dat de organisatie in handen was van twee watersportverenigen: WSV Achtkarspelen werkte samen met WSV Tusken Mar en Leyen uit Eastermar (Tytsjerksteradiel).

Gestart werd in zes jeugdklassen met totaal 79 deelnemers: Splash A, Splash B, Optimisten A, Optimisten B en Optimisten C en Laser 4.7. De 79 deelnemers kwamen van overal uit de drie noordelijke provincies, van Makkum tot Blauwe Stad en van Siddeburen tot Giethoorn.
Er waren twee deelnemers uit Eastermar: Willem Wiersema, Optimist B (6e plaats) en Lyanne Wiersema, Optimist B (met een 10e plaats).

De sfeer was opperbest, alhoewel de temperatuur van lucht en water niet erg hoorden bij eind mei. Met een stevige noordwestenwind was het hard werken, menig bootje sloeg dan ook om en er moest flink gehoosd worden. Reden voor de Optimisten C om naar de wat meer beschutte Leien uit te wijken. Op zondag werden vanwege de harde wind de wedstrijden voor de Optimist C zelfs afgelast.

In de komende maanden zal de noordelijke regiocompetitie nog op drie plaatsen een vervolg krijgen: in Paterswolde, op de Lauwersmar en in Grou.

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: