Vrijdag 1 juli was het eindelijk zover: het EK (Eastermarder Kampioenschap) Klompkesilen! De lucht was donkergrijs, maar tijdens het silen bleef het droog en wat nog belangrijker was: er was wind!

Dit jaar waren er voor het eerst drie verschillende klassen: de Vrije Klasse, de Klompklasse en de Officiële Klompklasse. Aan deze laatste klasse deden 4 klompkes mee. Een aantal daarvan was afgelopen winter door de kinderen zelf in elkaar gezet tijdens de ‘Kluscursus’.

Na de inschrijving verzamelden de deelnemers en toeschouwers zich aan de rand van het Komerkterrein.

Als eerste werd de wedstrijd gevaren van de Vrije Klasse. Zeer verschillende mooie zelfgemaakte scheepjes voeren de race, waaronder zelfs een tweemaster! Deze mooie boot van Tjeerd de Jong kreeg de prijs voor de mooiste in de Vrije Klasse. Behalve dat de boot er prachtig uitzag, voer hij ook prima: een tweede plek. Als eerste ging de boot van Mirthe Spoelstra over de finish! Op de derde plaats eindigde Mathijn v.d. Woude.

Na de Vrije Klasse begon de wedstrijd tussen de Klompkes: een spannende wedstrijd, waarbij Emma Brouwer met een speciale kanteltechniek als eerste de finish bereikte! Tweede werd Stefan Dijkstra en als derde eindigde Jan Wiersema, na een nek-aan-nekrace (of beter gezegd klomp-aan-klomprace, waarbij 2 klompen van Jan en Willem aanelkaar vastzaten). Willem Hooghiemstra kreeg daarom de poedelprijs. De andere poedelprijs ging naar Thijs van Dijk uit de Vrije Klasse.

Tenslotte werd nog de Officiële Klompklasse gevaren. Na een spannende start, gevolgd door windstilte, zeilde het klompke van Aaron Land als eerste over de finish. Albert v.d. Woude eindigde als tweede en Johannes de Vries kwam op de derde plaats.

Wil je volgend jaar ook meedoen aan de officiële Fryske Klompklasse, kom dan meedoen aan de kluscursus die wij komende winter weer gaan organiseren. Voor € 15,00 heb je dan een echte wedstrijdklomp waarmee je kunt meedoen aan de Fryske Kampioenschappen. Die worden dit jaar gehouden op 3 september tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum.
http://www.admiraliteitsdagen.nl/klompkesilen-ifkk-2016/

wsv logo

Klik hier voor de foto's door Albert Bakker

P1230440
Start van de vrije klasse

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppe