Information
Publisearre: 24 november 2021 | Kategory: Ynstjoerd
natoer

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden vraagt aandacht voor exoten tijdens kapseizoen

image0011

De Amerikaanse vogelkers, de Japanse duizendknoop en de berenklauw zijn soorten die niet thuishoren in de Noardlike Fryske Wâlden.
Doordat de zaden makkelijk verspreiden, dreigen er teveel exemplaren te komen waardoor andere soorten, vooral kruiden en struiken, worden verdrongen.
Dit gaat ten koste van variatie aan soorten en dus de biodiversiteit. De Japanse duizendknoop kan zelfs rioolbuizen vernielen.
Gooi deze plant in de grijze container en niet op de composthoop. Anders is er een kans dat de soort zich verder verspreidt.
De ratelpopulier is wel inheems maar omdat de soort ook heel dominant kan zijn, is deze ook niet wenselijk omdat andere soorten verstoord raken en houtwallen geheel gevuld raken met ratelpopulieren. Nu het kapseizoen weer volop in gang is, van 1 oktober tot 15 maart, adviseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden om vroegtijdig de jonge struiken en boompjes handmatig te verwijderen. Daarbij geldt: de aanhouder wint!
Kijk voor meer tips en foto’s op www.noardlikefryskewalden.nl/exoten

Door te snoeien gaan struiken en kruiden groeien
Leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden die Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) uitvoeren, zorgen ervoor dat de karakteristieke houtwallen dichtbegroeid blijven met een afwisselende kruid- en struiklaag eronder. Hiervoor worden elzensingels één keer in de 21 jaar en houtwallen één keer in de 25 jaar volledig gekapt. Oude, bijzondere bomen en struiken worden daarbij gespaard. Dit zijn de zogenoemde overstaanders. Hierdoor krijgen andere boom- en struiksoorten de kans om beter te groeien omdat er weer meer licht bij komt. Na een jaar is de houtwal of elzenzingel vaak alweer helemaal groen. De elzen krijgen zo meer loten aan hun stam net zoals vroeger toen het hout nog voor gereedschap of hekken werd gebruikt, het zogenoemde hakhout.

30 SP Persbericht exoten duizendknoop
Duizendknoop

30 SP Persbericht exoten ratelpopulier
Ratelpopulier

30 SP Persbericht exoten vogelkers
Vogelkers

30 WB Spandoek NFW

Foto’s: Noardlike Fryske Wâlden

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden
Vereniging Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging waarvan het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren aan (agrarisch) natuurbeheer doen. De vereniging streeft naar een gebiedsgerichte vitale landbouw, midden in ‘e mienskip, die is vervlochten met het cultuurhistorische landschap met bijbehorende natuurwaarden.

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich:

Werom nei de foarige side

 
 

Foar redakteuren:

Sykje:

Friese tekst vertalen:

Kopieer de tekst en plak deze in de 'Oersetter'.

Eastermar.nl en privacy

Doarpsside Eastermar.nl pleatst 'cookies' foar in optimale wurking en it byhâlden fan de statistiken. Graach jo akkoart!