Als op zaterdag 13 juni a.s. maar liefst 23 skûtsjes van start gaan voor een heuse openingswedstrijd van het IFKS-seizoen, dan zal daarmee een oude traditie in ere zijn hersteld. Immers, in de tijd tussen de beide wereldoorlogen werden er vanuit Eastermar op de Burgumer Mar ook al wedstrijden ‘voor beurt- en vrachtschepen' georganiseerd . Qua entourage zullen deze wedstrijden en die van 2009 niet te vergelijken zijn, maar qua publieke belangstelling zullen oude tijden herleven op en rond de Burgumer Mar.

Maar liefst 23 skûtsjes zullen, verdeeld over twee klassen, aan de start komen om aan het grote publiek in de Fryske Wâlden te laten zien dat skûtsjesilen niet enkel mogelijk is in de zuidwesthoek van deze provincie, maar zeker ook in deze regio. Het feit dat diverse IFKS-deelnemers intussen ook uit deze streek komen, is daar mede debet aan. Het wordt, als de voortekenen niet bedriegen, een echt spektakelstuk, niet alleen voor het publiek, maar zeker ook voor schippers en bemanning en voor, wat in het Frysk zo mooi ‘it omsittend laach' heet. Skûtsjesilen is in, het is hot, om in hedendaags jargon te blijven, ook al is datzelfde skûtsjesilen uiteraard een op pure tradities gebaseerd gebeuren.

p1030830

Er wordt twee keer gevaren op de Burgumer Mar, te weten ‘s morgens om tien uur en 's middags om 14.30 uur en er wordt gestart in twee klassen. Dat betekent dat het publiek, dat overal vrije toegang heeft, kan kijken naar wat skûtsjesilen inhoudt en zich op de hoogte kan laten houden door middel van deskundig commentaar. Bij Eastermar en Klein Zwitserland is genoeg mogelijkheid om het hele wedstrijdwater te overzien en met behulp van een programmaboekje, waarin deelnemers met bijbehorende zeiltekens zijn opgenomen, is het mogelijk het wedstrijdverloop te volgen.

Maar daarnaast is er van alles te beleven rond dit hele gebeuren. Zo zijn er diverse activiteiten in Eastermar en wordt de prijsuitreiking in de namiddag op Klein Zwitserland een sfeervol gebeuren, dat omlijst wordt door muziek en zal worden afgesloten met een heus ‘skûtsjesilersbal'. Bovendien is er voor de toeschouwers tussen de middag, als de skûtsjes voor de lunch liggen afgemeerd in Eastermar, gelegenheid om schepen en bemanningen van dichtbij te bekijken.

Het wordt, met andere woorden, op die 13de juni een echte skûtsjedag-met-alles-er-op-en-er-aan. Uiteraard voor de echte liefhebbers, maar zeker ook voor hen die voor het eerst komen kennismaken met het fenomeen skûtsjesilen. Ze kunnen kijken naar en genieten van een typisch Frysk gebeuren dat niet alleen een lust voor het oog is, maar dat zeker ook als basiselementen spanning en misschien wel sensatie in zich bergt.

Dus: noteer die 13de juni in uw ‘bûsboekje' of agenda en kom naar het skûtsjesilen yn ‘e Wâlden, oftewel het skûtsjesilen op ‘e Burgumer Mar. ‘Mei it brûs foar de kop en it wetter yn ‘e warring'. Voor de niet-Friestaligen onder u: ‘met een bruisende boeggolf en het water in het gangboord'. Want dát is skûtsjesilen! Alle reden om langs te komen, om te komen kijken hoe een oude traditie herleeft en in ere wordt hersteld!
Tot slot nog even dit: RTV Kanaal 30 radio zal de gehele dag live verslag doen van de gebeurtenissen op en rond het water. Beleef het mee en stem die dag af op FM 105.0 in de ether of thuis via de kabel op 96.1.

Alle informatie over dit evenement staat op www.skutsjesilenynewalden.nl.

Schema activiteiten in Eastermar.

 

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: