landschapsbeheer

24 juni 2019: Herdenking van Wâldpyk Jan de Boer in Eastermar

Op maandag 24 juni 2019 wordt in Eastermar een eerbetoon gebracht aan Wâldpyk Jan de Boer. Jan de Boer heeft veel betekend voor het behoud van het typische landschap van de Friese Wouden en heeft zich daarvoor jarenlang ingezet. In Eastermar zullen Landschapsbeheer Friesland en Stichting Wrâldfrucht een gedenkplek onthullen ter nagedachtenis aan Jan.

Jan de Boer uit Boelensloane werd in 1953 geboren op It Hege Lân bij Jistrum. Al in zijn kinderjaren ontwikkelde hij een enorme liefde voor de natuur in zijn eigen streek De Friese Wouden. Van deze liefde heeft hij later zijn werk gemaakt. Hij was bijvoorbeeld de auteur van de Veldgids Landschapselementen Noardlike Fryske Wâlden. In begin jaren’90 was hij mede-oprichter van Stichting Wrâldfrucht voor het terugbrengen van bijzondere en oude streekgewassen van De Wâlden. Zo zijn o.a. de duindoorn, vossebes, wâldbeantsjes en wâldgieltsjes weer terug in deze streek. In zijn laatste jaren verspreidde hij zijn gedachtegoed ook elders. Via Stichting Stipulae, waarvan hij mede-oprichter was, heeft hij in Tanzania o.a. gezorgd voor biogasinstallaties en voedseltuinen met fruitbomen en groente bij scholen. Thuis had hij een landgoed van 4,5 hectare waar hij zich voornamelijk toelegde op veredeling van bijzondere fruit- en siergewassen. Vorig jaar augustus overleed Jan op 65-jarige leeftijd.

Aansluitend op de herdenking vindt een natuur- en landschapsexcursie plaats onder leiding van bramenexpert Karst Meijer en ecoloog Bert Maes, kenner van oorspronkelijk inheemse bomen en struiken. Tevens snijden Landschapsbeheer Friesland en Stichting Wrâldfrucht ook het belang aan van het terugbrengen van de inheemse natuur in het agrarisch landschap en de bebouwde kom, waar eerder dit jaar de 500 meter lange aangeplante meidoornhaag bij Maatschap Atsma een voorbeeld van is. Een project waar Jan ook actief aan deelnam.

Organisatie is in handen van Landschapsbeheer Friesland, Maatschap Atsma en Stichting Wrâldfrucht.

Locatie: Maatschap Atsma in Eastermar.
Datum: maandag 24 juni 2019.
Tijd: 16.00-18.00 uur.

 

 

 nat

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: