Op 8 juli kwamen op uitnodiging van het St. Rom Paadbestuur de zoon en dochter van Elle Bosma naar Eastermar. Deze twee kinderen – Mark en Nynke, nu 54 en 52 jaar oud – van de in januari 2022 overleden dorpshistoricus kwamen voor een informeel eerbetoon aan hun vader.

IMG 20230715 WA0004

Het Rom Paadbestuur en de leden van de Raad van Toezicht vonden dat dit eerbetoon gestalte moest krijgen door hen een van de laatste toponiemenpaaltjes te laten plaatsen. Het idee om het historische werk dat Elle Bosma verricht heeft met het onderzoek naar de toponiemen (perceelsnamen) rondom Eastermar op deze wijze af te sluiten, werd door Mark en Nynke zeer gewaardeerd.

Ze werden ontvangen op het terras van ‘Breedsicht’ met een kop koffie/thee en een welkomstwoord van voorzitter Gearte Leistra. Zij noemde ook de inspanningen die Elle Bosma deed met zijn publicaties over de Eastermarder geschiedenis. Daarna ging het gezelschap via Snakkerbuorren, Achterwei en Stedmapaad naar de Rûchkamp waar het toponiemenpaaltje werd geplaatst.

De terugweg via Boskkamp, Blauhûskamp, ‘t Hôf, Skoallestrjitte en E.M. Beimastrjitte eindigde weer bij Breedsicht. Daar werd een lunch aangeboden en een aandenken aan de twee gasten overhandigd. Al deze bijzondere momenten werden gefotografeerd door Elle Hoekstra, een oomzegger en naamgenoot van Elle Bosma.

Mark en Nynke waren zeer content met wat ze die ochtend meegemaakt hadden en zeiden zeker nog eens terug te komen naar het dorp waar hun vader zoveel over had verteld.

Het Rom Paadbestuur

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: