Het is genoegzaam bekend dat de Nederlands-Russische betrekkingen de afgelopen periode enigszins 'gespannen' zijn. Voor de 'Fryske'-Russische verhoudingen is dat beslist anders... Afgelopen zaterdag 14 december vond in Eastermar in een bomvolle zaal een bijzonder klassiek concert plaats van het Russische ensemble ‘The Compatible’. Na afloop werd de straatmuzikanten i.p.v. het traditionele bosje bloemen, een Friese ijsmuts aangeboden. Eén van de bezoekers van dit concert zag 2 dagen later op WDR 1 een bericht over het zachte weer in Keulen en hoorde daarbij op de achtergrond een bekend muziekstuk.

The Compatible - Friese ijsmuts-001

 

En inderdaad, even later kwam de groep in beeld. De balalaikacontrabassist van ‘The Compatible’ laat hier bij de Dom in Keulen zien hoe warm de betrekkingen zijn tussen Rusland en Fryslân! Klik op de foto om de uitzending te bekijken. Sleep de afspeelbalk naar 27.55 minuten voor de Friese muts uit Eastermar. Russen als cultureel PR-instrument voor Fryslân bij de Dom in Keulen.  

Bêst genôch!

Heymen Jansen

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen