×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 78 niet laden

De ijsbaan op de Komerk zal voorlopig niet worden geopend.


De winter begon veelbelovend, het ijs op onze ijsbaan de Komerk lag er prachtig strak in. Het ijs was helder en zag er gezond uit, totdat het pak sneeuw het geheel afdekte.
Het dikke pak sneeuw werkte als een isolator en verstoorde een verdere aangroei van het ijs. In plaats van dat het ijs dikker werd, werd het juist dunner en werd uiteindelijk sneeuwijs.
Het smelten van het ijs had tot gevolg dat de sneeuw op onze ijsbaan vochtig werd. De sneeuw op het ijs zuigt dan als het ware het water op en maakt het ijs broos. Het werd een natte brijachtige pap, sneeuw vermengd met water. Ook al bevriest die brij dan blijft het ijs onbetrouwbaar en is er vrijwel niet op te schaatsen en je zakt er gemakkelijk door.
Het moet eigenlijk warm water gaan regenen om al het sneeuwijs te laten ontdooien, maar volgens Piet Paulusma zal dat niet gebeuren. Volgens Piet komt er een nieuwe vorstperiode en opnieuw is er een flink pak sneeuw te verwachten. De ijsbaan op de Komerk kan daarom voorlopig niet worden gebruikt door de vele schaatsliefhebbers in ons dorp.
Het zal duidelijk zijn dat het natuurijs elders, om precies dezelfde reden, volledig onbetrouwbaar is. Ook al gaat het de komende dagen misschien wel hard vriezen, ons devies is voorlopig:  'blijf van het ijs!'

Pieter Loos,

Voorzitter Iisferiening Eastermar

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen