Schade brug Schuilenburg valt mee

De schade aan de brug bij Schuilenburg (Skûlenboarch) valt mee. De fundering is niet beschadigd, alleen het beweegbare deel met de bijbehorende onderdelen zijn beschadigd. De voorbereidingen voor het herstel zijn in volle gang en de brug is naar verwachting medio juni dit jaar weer in bedrijf. Rijkswaterstaat zet alternatief vervoer in voor buurtbewoners en andere belanghebbenden die door de afsluiting van de brug aantoonbaar aanzienlijke problemen ondervinden.

Meteen na de aanvaring van een paar weken geleden is Rijkswaterstaat gestart met de voorbereidingen voor het liften van het bewegende deel van de brug dat werd beschadigd.

Afgelopen maandag is begonnen met het herstel van het remmingswerk (de houten beschermingspalen) bij de brug. Deze werkzaamheden zijn eind volgende week afgerond.

Schade valt mee

Het draaimechanisme van de brug is door de aanvaring beschadigd. Een aantal tanden uit de draaikrans is afgebroken waardoor de brug niet meer kan draaien. Tevens is een dwarsbalk bij de draaikrans vervormt waardoor het brugdek bij sluiting 5 cm verschilt met het asfalt op het vaste deel van de brug. Ook zijn enkele sensoren en de leuningen van het beweegbare brugdek beschadigd. Het beweegbare brugdek zelf (de schampkant) heeft een aanzienlijke deuk opgelopen.

Duikers hebben gekeken naar de fundering onder het water. Gebleken is, dat de fundering niet is beschadigd. Ook de rem/koppeling, elektromotor en frame van het bewegingswerk hebben geen schade opgelopen.

Alternatief vervoer beschikbaar

Naar verwachting duren de herstelwerkzaamheden enkele maanden. De brug blijft daarom tot medio juni 2017 afgesloten voor het wegverkeer. Rijkswaterstaat zet daar waar mogelijk gratis taxi’s in en leent gratis elektrische fietsen uit voor buurtbewoners en andere belanghebbenden die door de afsluiting van deze brug aantoonbaar aanzienlijke problemen ondervinden. Deze mensen kunnen zich melden bij het telefoonnummer 0800-8002.

Aanvaring oorzaak

De brug bij Schuilenburg (Skûlenboarch) over het Prinses Margrietkanaal, tussen Jistrum en Heechsân (Hoogzand), werd dinsdagavond 17 januari door een binnenvaartschip aangevaren en kan daardoor niet meer worden gesloten waardoor het wegverkeer is gestremd. Voor fietsers en auto’s is een omleidingsroute via brug Kootstertille ingesteld. Het scheepvaartverkeer kan er wel gewoon langs.
brege skulenboarch

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: