noordlikke fryske walden

 

Om tijdens het maaien klein wild zoals hazen en reekalveren te beschermen maken boeren in de Noardlike Fryske Wâlden gebruik van de Wildredder. Dit is een klein, akoestisch hulpmiddel dat eenvoudig aan de trekker kan worden bevestigd en een hoog geluid in pulsen uitzendt waardoor het klein wild tijdens het maaien wordt opgeschrikt en wegrent.

“Voordat ik ga maaien, loop ik altijd door het weiland om te kijken of er dieren zitten. De ervaring is dat jonge dieren dan soms wegkruipen waardoor de kans aanwezig is dat ik ze over het hoofd zie. De Wildredder zorgt ervoor dat de dieren alsnog wegvluchten.” Aldus een van de leden van de vereniging.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden stimuleert het gebruik van deze Wildredder en heeft haar leden het apparaat met korting aangeboden. Daar hebben 80 leden gebruik van gemaakt. Na het maaiseizoen worden de ervaringen met de wildredder geëvalueerd.

Uit ervaringen met de Wildredder in Duitsland blijkt dat er 60 procent minder dieren het slachtoffer worden van maaiwerkzaamheden.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden
Vereniging Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging waarvan het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren aan (agrarisch) natuurbeheer doen. De vereniging streeft naar een gebiedsgerichte vitale landbouw, midden in ‘e mienskip, die is vervlochten met het cultuurhistorische landschap met bijbehorende natuurwaarden.

 

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen