De zwemwaterplek aan de Burgumer Mar in Eastermar wordt, net als 50 andere locaties in de provincie, in het zwemseizoen iedere twee weken bemonsterd. In voorgaande jaren is hier regelmatig een overschrijding van de E-colibacterie geconstateerd. Deze bacterie kan leiden tot (ernstige) maag-darmklachten. Met name bij jonge kinderen doordat zij vaak zwemwater inslikken.

Oorzaken
Het zwemwater in de Burgumer Mar bij Eastermar bevat regelmatig teveel E-colibacteriën. E-coli is een bacterie die uit poep of fecaliën van honden, paarden, mensen en vogels afkomstig is en op verschillende manieren in het water terecht kan komen. Bijvoorbeeld door vogels die in en om het water leven, honden die in (de buurt van) het water poepen, fecaliën van mensen die recreëren, vuil water van bootjes of een overstort die in het meer worden geloosd.

Maatregelen die u zelf kunt nemen
• Neem geen honden mee naar de zwemplekken, ook niet als het geen 'zwemweer' is. De zwemplekken in de gemeente zijn verboden terrein voor honden in verband met de zwemwaterkwaliteit.
• Vang vuil water aan boord van uw boot op in een aparte tank en leeg deze op de juiste plaats.
• Zorg dat u geen vogels lokt door ze te voeren of door uw afval niet op te ruimen.
• Laat geen zwerfvuil achter op de zwemplekken.
• Doe uw behoefte niet in het water.

Het beheer van de zwemplek
• Voorafgaand aan het komende zwemseizoen zal de steiger worden gereinigd met hoge druk.
• Er zal controle zijn op de aanwezigheid van honden.
• De zwemplek zal in het seizoen indien nodig dagelijks worden opgeruimd.

Zwemwaterkwaliteit
Gaat u zwemmen? Check dan eerst www.zwemwater.nl voor de actuele stand van zaken wat betreft de kwaliteit van het zwemwater.

5359270db73e0-12-juli-0871

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen