Op deze foto, gemaakt op 31 december om 9.00 uur, zijn Koos Benedictus en Siebe Tadema bezig om de ijsdikte te meten op de Leien.

ijs_eind_december_2008_016

Dit meten van de ijsdikte door de ijsmeesters van Iisferiening Eastermar werd gedaan om te peilen of volgende week mogelijk de Leienschaatstoertocht gehouden zal kunnen worden. Vanwege de vrij dikke mist was het zicht beperkt en zijn zij alleen langs de randen van het meer geschaatst om hier en daar de ijsdikte te meten.
Het ijs was op deze oudejaarsdag op bepaalde plekken nauwelijks 3 cm dik, hetgeen betekent dat er nog niet overal op de Leien geschaatst kan worden.
Wij vermoeden wel dat de hele Leien dicht ligt, maar zeker weten wij het niet; er kan nog wel ergens een groep watervogels een stuk open hebben gehouden.
Wel hebben wij op willekeurige plaatsen langs de kanten duidelijk een dikte gemeten van > 6 cm, maar wij laten u middels dit bericht weten dat op dit moment het ijs op bepaalde plekken beslist nog onbetrouwbaar is!
Om een Leienschaatstoertocht te organiseren moet het ijs overal zo'n 10 cm dik zijn. Het zal dus nog wel even duren voor het zover is.
De komende dagen zal het 's middags zelfs enkele graden boven het vriespunt zijn en dat heeft helaas een negatieve invloed op de sterkte van het ijs.
Kijk voor meer informatie over veiligheid en schaatsen op natuurijs ook op www.knsb.nl

Pieter Loos

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: