Bel 112 bij een verdachte situatie om inbrekers op heterdaad te pakken

Het is juist in de periode dat het langer licht is belangrijk om alert te zijn op inbraken. Bewoners zijn vaker buiten, in de tuin of even bij de buren. Men vergeet dan wel eens de deur op slot te doen. Dit is het moment waarop de inbreker gemakkelijk kan toeslaan.

De laatste twee jaar is het aantal inbraken in de gemeente Tytsjerksteradiel sterk toegenomen. Buurtbewoners blijken regelmatig getuige te zijn van de voorbereiding van een inbraak. Zij zien iets verdachts maar bellen de politie niet, omdat ze bang zijn dat het ‘toch niets is’.

Bel 112! Ook wanneer u twijfelt
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet klopt in hun buurt. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het aanhouden van een inbreker op heterdaad is veel gunstiger dan een inbraak achteraf oplossen. Niet alleen voor het (potentiële) slachtoffer van de inbraak, maar ook voor de politie. Het is moeilijk om inbraken op te lossen, zeker als er geen getuigen of sporen van de inbreker zijn.

Hoe herkent u een inbreker?
Er is niet één type inbreker. Het belangrijkste is om te letten op gedrag. U weet zelf wel wat ‘normaal’ gedrag is in uw wijk. Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren zelfs zorgvuldig een huis, maken een inschatting hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buiten wat er binnen voor het grijpen ligt. Ze schatten ook in hoe gemakkelijk ze weg kunnen komen en hoe goed er opgelet wordt door buurtbewoners. Het gedrag dat hierbij hoort, kunt u als buurtbewoner zien. Wanneer u het zogenoemde ‘onderbuikgevoel’ heeft dat er iets niet klopt, kunt u 112 bellen.

Wat moet u doen?
Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig en neem zelf geen risico’s!

Tips om de kans op een inbraak te verkleinen
Inbrekers maken gebruik van een aantal beproefde methoden om in te breken. Een voorbeeld hiervan is ‘flipperen’. Hierbij gebruiken inbrekers een (bank)pasje om tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – in te drukken en te openen.
Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste de sleutel uit de deur halen wanneer u deze op slot draait. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

Kijk voor meer tips op de website van de politie: www.politie.nl. of  http://www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html  

header-tytsjerksterdiel

 

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: