Studenten van de Universiteit van Amsterdam gaan onderzoek doen naar het effect van een asielzoekerscentrum op een kleine lokale gemeenschap. Een groep van bijna 100 studenten Sociale Geografie komt van 3 juni tot en met 7 juni inwoners van Burgum en omgeving interviewen.

Effect aanwezigheid AZC
Wat is het effect van de aanwezigheid van een asielzoekerscentrum in de lokale gemeenschap? Deze vraag staat tijdens het onderzoek door de studenten centraal. Vanaf maandag 3 juni a.s. zullen de studenten een week in onze gemeente verblijven. Ze voeren ter plaatse gesprekken met de inwoners. Dit gebeurt voornamelijk in de vorm van een interview aan de deur. Door middel van een brief worden inwoners uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek. De gemeente stelt het erg op prijs als er medewerking wordt verleend.

Gastcollege
De studenten hebben inmiddels kennis gemaakt met onze gemeente. Wethouder Doeke Fokkema verzorgde in april een gastcollege aan de UVA. Op maandag 3 juni tijdens de introductiedag zullen de studenten de gemeente nog beter leren kennen. Ze brengen onder andere een bezoek aan de tegeltjesbrug in Gytsjerk en het skûtsjemuseum in Earnewâld.

Veldwerkweek
De opleiding Sociale Geografie van de Universiteit van Amsterdam voert jaarlijks met haar tweedejaarsstudenten een onderzoek uit als leerproject. Hoogtepunt is hierbij de veldwerkweek. Vorig jaar is het onderzoek gehouden in Musselkanaal en Ter Apel. De studenten en hun begeleiders logeren gedurende de onderzoeksweek op de camping van Klein Zwitserland in Burgum.

Resultaten
De resultaten van het onderzoek zijn een informatiebron voor politici en beleidsmakers.

tytsjerksteradiellogo

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: