Maak het inbrekers niet te makkelijk
De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen willen het aantal woninginbraken terugdringen. Daarom starten wij de campagne ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’. In de periode dat het 's avonds lang donker is, worden traditiegetrouw de meeste inbraken gepleegd. Inbrekers zien 's avonds aan onverlichte huizen dat de bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder goed zicht is op verdachte situaties. Samen met de politie Noordoost Fryslân en het CCV, werken wij aan een veilige woonomgeving voor de bewoners van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen.

Wat doen wij tegen woninginbraken?
Samen met de politie Noordoost Fryslân en het CCV, werken wij aan een veilige woonomgeving voor de bewoners van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. Dat doen we niet alleen tijdens deze campagne. We zorgen al standaard voor bijvoorbeeld goede verlichting. Dit geeft goed zicht op woningen en dat schrikt inbrekers af.

Wat kunt ú doen om het de inbreker moeilijk te maken?
Wacht niet tot het te laat is, maar doe mee met deze campagne en volg deze tips op:

• Doe deuren en ramen op slot! Laat de sleutel er niet in zitten. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
• Laat uw verlichting aan, ook als u er niet bent.
Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.
• Doe nooit zomaar open voor onbekenden.
Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder. Bij verdachte situaties belt u 112.

Heeft u een preventietip?
De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen vragen inwoners mee te doen met de campagne tegen inbraken. Samen kunnen we er voor zorgen dat we het de inbreker niet te makkelijk maken. Deel daarom uw preventietip. Stuur de tip, uw naam en telefoonnummer naar gemeente@t-diel.nl. De beste tips verschijnen op 17 december onder dit nieuwsbericht. Staat uw tip er tussen? Dan ontvangt u een handig hulpmiddel dat u kan helpen om een woninginbraak tegen te gaan. Let op: Uw naam wordt gepubliceerd op de website.

Bel 112! Ook wanneer u twijfelt
Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers op heterdaad te pakken. Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig en neem zelf geen risico’s!

Ga dus zelf aan de slag met veilig wonen. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgen voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. De Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven [link naar http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/pkvw_bedrijf] die door het hele land zijn gevestigd, helpen u hier graag bij. Kijk voor meer preventietips op http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips. 

Ex-inbreker geeft voorlichting in Hurdegaryp op vrijdag 12 december om 19.30 uur, hotel Van der Valk

Er wordt steeds vaker ingebroken, ook in Noordoost-Fryslân. Daarom organiseert de gemeente een informatieavond waar ex-inbreker Evert Jansen zijn ervaringen vertelt. “De politie kan boeven vangen. De maatschappij kan verhinderen dat boeven toeslaan”, zegt groepschef bij de politie Sicco Veenstra. Na een inleiding van burgemeester Ter Keurs geeft Evert Jansen, bekend van AVRO tv-serie ‘De Inbreker’, een presentatie. Hij vertelt hoe inbrekers over het algemeen te werk gaan en waar zij op letten. Voorafgaand aan deze avond heeft Evert Jansen gekeken naar de beveiliging van woningen in de gemeente en heeft foto’s genomen van zwakke plekken in de buurt. Aan de hand van deze foto’s geeft hij tips. Misschien komt úw woning wel aan bod!

De informatieavond is gratis en wordt dus gehouden op vrijdag 12 december, vanaf 19.30 uur bij hotel Van der Valk aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Na de presentatie is het mogelijk om vragen te stellen aan wijkagenten.

Handig hulpmiddel

Alle aanwezigen bij de informatieavond ontvangen een handig hulpmiddel dat kan helpen om een woninginbraak tegen te gaan.

inbraakproject

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: