Terug naar Drenthe, mei Fryslân & Eastermar yn ús hert.

Doordat de fam. Hofstra aangegeven heeft 'Kleastermar' te willen verkopen, hebben we na (cliché) veel wikken en wegen enz. enz. ons eigen plan getrokken. Wachten tot dat het verkocht wordt vonden wij te onzeker.

kleastermar

Met oprechte spijt gaan we terug naar Drenthe, vier jaar wonen en werken in Eastermar is té kort geweest. Doch, het ene probleem lost wel de ander op, Klaas werkt in Drenthe en heeft lange reistijden en/ of bleef 'over' in de caravan in Drenthe door de week. Daarentegen hebben we het beheren van 'Kleastermar' met zeer veel plezier gedaan!

De mensen en de contacten, de vakantiegasten en de samenwerking/contacten met de ondernemers van Eastermar zoals, 'Alles ûnder ien dak' die de boodschappen bracht/haalde, Otte Boersma dé slager die de heerlijke BBQ bezorgde, Christiaan Acces catering voor een onbezorgd weekend, de 'Zandloper', Herberg 'de Parel', caf. t'Breed' en Paviljoen 'de Leijen' die de gasten ook wel eens over de vloer hebben gehad, die zullen we gaan missen.

In die vier jaar hebben we de buren, de buurt( vereniging)en de vrienden van de 'Parelgroep' op positieve manier leren kennen. Twee keer hebben we de buitenlandse gasten, van het Internationaal Volksdansfestival in Burgum, in ons huis( privé) mogen ontvangen en het Festival van dichtbij meegemaakt, de coördinator voor gastgezinnen Atsie ( en gezin) en de vele gastgezinnen in Eastermar leren kennen, die zullen we nooit vergeten! We zijn in 'projecten' gestapt, zoals 'de TIP', die helaas mislukte ( in ieder geval wel geprobeerd) en 1 jaar in het bestuur van de WSV gezeten, met alle daarbij behorende mensen vergaderd en mee geholpen met enthousiasme.

'De Verhalenkamer' was zeker een welgeslaagd project en bleek een leuk en mooi succes te zijn (en nog is) heeft ons ook veel gebracht! In de (blauwe) 'Verhalenkamer' waar de Volksverhalen van -en Dam Jaarsma een 'plekje' had gevonden, waar vele verhalen over de tafel gingen en verteld werden door, Douwe Kooistra, Bennie Huisman, Gjalt de Jong en niet te vergeten onze 'eigen' Verhalenvertellers uit Eastermar en omstreken, daar hebben we van genoten! 'De Verhalenkamer' werd ook verbonden aan het 'Brommels' weekend met het thema 'Verhalen vertellen' en de eerste Braam werd hier uitgereikt.

We hebben Dam Jaarsma, door de verhalen en via TV documentaires, de neven, de dorpsgidsen en het bestuur van de DJ stichting, met name Iris Rusz, leren kennen en die hebben allen een plekje in ons hart gevonden! De mensen, die met hun hondjes, wandelend, fietsend of met de auto langs kwamen en groeten en/of een praatje maakte, toerist of inwoners van Eastermar die we met 'naam' vergeten zijn, zullen we gaan missen! maar...
De boot, de Bakdekker "Truus" blijft in Eastermar dus kunnen en zullen we weer terug komen in Eastermar maar dan als toerist!

In het Fries museum in Leeuwarden en in het Hunebedcentrum in Borger (onze toekomstige woonplaats) staat vermeld dat de eerste Friezen eigenlijk Drenten zijn!
Met dit gegeven voelen wij ons natuurlijk zeer goed!

Oant Sjen,
Klaas en Pauline van Apeldoorn

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: