Sinterklaas was zelf helaas verhinderd maar twee van zijn Pieten hebben dertien scholieren uit Venezuela, Brazilië, Italië, Thailand, Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Bolivia, Chili, Ecuador, Costa Rica, Turkije en Argentinië een onvergetelijke middag bezorgd. Deze jongens en meisjes, in de leeftijd van 15- 17 jaar, verblijven dit schooljaar met AFS in Fryslân. Hier wonen zij in een gastgezin en gaan ze gewoon naar de middelbare school. Ze willen hier de taal leren en kennis maken met de Nederlandse cultuur. Zo heeft David uit Venezuela onderdak gevonden bij een gastgezin uit Eastermar. Dankzij de twee Pieten kennen ze nu ook de oer-Hollandse traditie van Sinterklaas.
De scholieren die naar Veenwouden waren gekomen, werden verrast met surprises, gedichten, pepernoten en warme chocolademelk. Het was voor hen zowel spannend als leuk om de Pieten voor het eerst in levende lijve te ontmoeten. De meeste scholieren zijn sinds augustus in Nederland en spreken al een beetje Nederlands. Alleen Lucas uit Argentinië, Mikhail uit Nieuw Zeeland, Julia uit Brazilië en Jonathan uit Costa Rica hebben hun jaar er bijna op zitten. Zij komen van het Zuidelijk Halfrond en deze uitwisselingen beginnen en eindigen aan het begin van het jaar.
AFS is een wereldwijde interculturele uitwisselingsorganisatie die voornamelijk draait op vrijwilligers en actief is in ruim 60 landen. De organisatie bestaat al sinds 1947.
Hoogste doel is het tot stand brengen van onderling begrip tussen volken en culturen door vriendschappen over de hele wereld te creëren. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 90 buitenlandse scholieren om een jaar deel uit te maken van een gastgezin, naar school te gaan en kennis te maken met het leven zoals we dat in Nederland leiden. Een iets kleiner aantal Nederlandse scholieren vertrekt elk jaar naar gastgezinnen over de hele wereld om een soortgelijke ervaring mee te maken.
Het enige dat AFS de gastgezinnen vraagt, is om huis en hart open te stellen voor een extra gezinslid voor een jaar. De studenten of AFS betalen geen kostgeld. De student krijgt zakgeld van de eigen ouders voor bijvoorbeeld kleding of een fiets als dat nodig is. Als het jaar er op zit, spreken de meeste zeer behoorlijk Nederlands, komt het moment van de tranen op Schiphol en zijn er banden voor het leven gesmeed.
Het is goed om te weten dat Nederlandse jongeren via AFS ook een jaar naar het buitenland kunnen. Bij het nadenken over schoolkeuze is dit zeker ook een optie om mee te geven. Een jaar in het buitenland geeft je ervaringen voor het leven en die kunnen je ook helpen bij je verdere schoolkeuze en opleiding. Meer informatie is te vinden via www.afs.nl.
-
- Informatie
- 12 oktober 2024
125 jaar Bouwbedrijf Swart: open huis
Op 9 november 2024 wordt onze nieuwe, duurzame timmerwerkplaats en kantoorruimte geopend. Dit valt s... Fierder lêze » -
- Informatie
- 11 oktober 2024
Cheque Rabo Clubsupport voor Lokaal Loket
Lokaal Loket heeft een cheque van Rabo Clubsupport ontvangen met een bedrag van € 597,03!Met dit bed... Fierder lêze » -
- Informatie
- 09 oktober 2024
Bingo in kantine 'De Burgerkamp'
Lokaal Loket organiseert op vrijdag 15 november weer een bingo in de sportkantine.Leeftijd 12 jaar e... Fierder lêze » -
- Informatie
- 09 oktober 2024
Nijs út it Mienskipshûs
Krekt as de measte minsken hie ek it Mienskipshûs simmerfakânsje. Dêr kaam op 24 augustus in ein oan... Fierder lêze »
-
- Informatie
- 26 november 2023
Sinterklaasintocht 2023
Zaterdag 25 november 2023 was het weer zover. Sinterklaas en zijn Pieten kwamen weer met de boot aan... Fierder lêze »