Hjirûnder is it berjocht te lêzen oer de televyzje-rige 'Indonesia Roept'. Foar dizze rige binne der in desimber 2020 opnames makke yn de E.M. Beimastrjitte en by it monumint foar it BetterSkip oer.
Yn ôflevering 7 is it ferhaal oer Rienk Talstra oan bar, op 20 oktober 2023 om 22.20 oere op NPO2.
Op fersyk fan it programma hawwe op 8 desimber 2020 spesjaal foar de opnames de flaggen yn de strjitte healstok hongen.

opnames Indonesia Roept
8 desimber 2020, Sjoukje Talstra, suster fan Rienk Talstra, fertelt oer hoe't de famylje it drama belibbe hat, doe't har broer omkaam yn Indonesië.

Beste medewerkers, sprekers en andere betrokkenen,

Het heeft lang geduurd, o.a. in verband met Corona, maar de opnames en montage voor de 8-delige serie ‘Indonesia Roept’ zitten erop. Een serie waarbij Hans Goedkoop op zoek gaat naar de rol van zijn grootvader, de koloniale wereld en het onafhankelijkheidsstreven tussen 1900 en 1950 in voormalig Nederlands-Indië. De serie wordt vanaf vrijdag 1 september 8 wekelijks uitgezonden op NPO2. En altijd terug te zien op NPO Start. Hieronder het volledige schema.

We zijn trots op het resultaat. Zonder uw aandeel en medewerking was de uitzending niet op deze manier tot stand gekomen, dus namens het hele team: ontzettend bedankt!

Met vriendelijke groet,

Karin van den Born
Eindredacteur Geschiedenis NTR

 

Uitzendschema Indonesia Roept!

1 september om 22.09 uur

aflevering 1 Koloniale spekkoek

Hans Goedkoop vertrekt naar Indonesië, op zoek naar sporen van zijn grootvader Rein van Langen. Die is eind 19e eeuw geboren op Java en zal het later brengen tot chef-staf van het koloniale leger.

8 september om 22.20 uur

aflevering 2  Land van onderdanen

In Nederlands-Indië kan het niet op in de jaren twintig. De economie bloeit, de winsten zijn enorm, zeker bij de uitgestrekte plantages op Sumatra. Daar begint de opa van Hans Goedkoop zijn carrière als jonge luitenant in het koloniale leger.

15 september om 22.20 uur

aflevering 3 Nog 300 jaar

In Nederlands-Indië wil het gezag rust en welvaart, maar in de jaren dertig broeit het in de kolonie. Er is economische crisis, arbeiders worden massaal ontslagen. Het nationalisme onder de Indonesiërs groeit.  De opa van Hans Goedkoop wordt als officier gelegerd op een strategische plek, Balikpapan, waar een Japanse aanval dreigt.

22 september 22.20 uur

aflevering 4 Omgekeerde wereld

Als de Duitsers Nederland binnenvallen, mei 1940, is de opa van Hans Goedkoop op groot verlof in Den Haag. Hij wordt afgevoerd naar het beroemde krijgsgevangenkamp Colditz, in Duitsland. Daardoor krijgt hij weinig mee van wat er gebeurt in Nederlands-Indië, zijn geboorteland, waar het leven onder de Japanse bezetting in een paar jaar compleet verandert.

29 september 22.20 uur

aflevering 5 Geen weg terug

De opa van Hans Goedkoop, officier Rein van Langen, komt na de Japanse capitulatie in 1945 terug in Nederlands-Indië. Daar is net een onafhankelijke Republik Indonesia uitgeroepen. Verbijsterd over de chaos in het land bereidt hij zich met zijn troepen voor om de Nederlandse macht over het land te herstellen. Maar veel Indonesiërs zijn nu echt elk vreemd gezag beu. Merdeka - vrijheid!

6 oktober, 22.20 uur

aflevering 6 Ten aanval

Na een goed jaar strijd is Nederlands-Indië in 1947 nog altijd niet terugveroverd door de Nederlandse troepen. De frustratie loopt op. Het leger krijgt de opdracht om een doorbraak te forceren met een zogeheten ‘Politionele Actie’ – een ander woord voor grootschalige oorlog. De Tijgerbrigade, onder leiding van de opa van Hans Goedkoop, moet Centraal Java veroveren.

13 oktober 22.20 uur

aflevering 7 Eindstrijd 

In de strijd om Nederlands-Indië behalen Nederlandse troepen in 1948 de hoofdprijs. Na een spectaculaire luchtlanding veroveren ze Djogjakarta, hoofdstad van de Republik Indonesia, en nemen president Soekarno gevangen. De opa van Hans Goedkoop voert het commando en Hans volgt in zijn spoor.

20 oktober 22.20 uur

aflevering 8 De erfenis

Eind 1949 eindigt de Nederlandse heerschappij over Indonesië. Het koloniale leger waar de opa van Hans Goedkoop zijn hele leven aan is verbonden wordt opgedoekt. ‘Opa Rein’ is als chef-staf zelfs verantwoordelijk voor die operatie. Wat is het om een oorlog te verliezen en daarna ook nog je land? Hoe verwerk je dat en hoe werkt het door in de familie?

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: