Wij hebben een pup van acht maanden in huis. Het is een bijzondere hond. Hij zal later gaan werken bij iemand die blind is of een andere beperking heeft. Wij gaan deze pup opvoeden voor KNGF Geleidehonden, de grootste geleidehondenschool van Nederland. Het is de bedoeling dat wij hem commando's leren zoals: zit!, af!, blijf! en hier!. Ook zullen we hem laten wennen aan allerlei situaties: mensen, dieren en verkeer. Als hij dat allemaal heeft geleerd, gaat hij naar school om opgeleid te worden tot geleide- of assistentiehond.

Aan de riem = niet aaien
We weten natuurlijk hoeveel aantrekkingskracht een puppy/hond heeft en veel mensen zullen hem willen aaien. Maar voor een KNGF-hond gelden speciale regels. Op straat, als de hond aan de riem zit, mag hij niet geaaid worden. Hij moet van jongs af aan leren: aan de riem = aan het werk.
Als voorbijgangers hem telkens aanhalen, tegen hem praten  of zelfs iets lekkers  geven, kan de hond zich niet concentreren. Bovendien bestaat het gevaar dat hij gewend raakt aan al die aandacht en dan kan hij later zijn baas niet goed begeleiden. Wij hopen dat u hier begrip voor heeft.

Sommige mensen denken dat een KNGF-hond nooit geaaid mag worden, maar dat misverstand willen we graag uit de wereld helpen. De hond mag tijdens zijn werk wel door zijn (pleeg)baas aangehaald worden. En ook door mensen en kinderen die bij ons op bezoek komen. Bovendien krijgt hij natuurlijk heel veel aandacht en knuffels van ons eigen gezin!

Er is nog een puntje dat we onder de aandacht willen brengen: onze pup zal leren zijn behoefte direct in de goot voor ons huis te doen. Het is voor zijn blinde of mindervalide baas later erg handig als zijn hond een vaste plek heeft, vlakbij de voordeur, waar hij zijn behoefte doet. Zodat  de hond het niet zomaar 'overal doet'. Vandaar deze regel. Uiteraard ruimen wij de uitwerpselen van de hond netjes op. Wij  danken u hartelijk voor het begrip.

Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van anderen, maar dankzij een speciaal opgeleide hond krijgen ze veel meer vrijheid en zelfstandigheid. Daar dragen wij graag een steentje aan bij door deze pup op te voeden. Hopelijk bent u straks net zo trots als wij wanneer 'onze' pleeghond in de toekomst zijn baas helpt!

Wilt u meer weten over het opvoeden van een geleidehond-in-de-dop? Kijk dan eens op www.geleidehond.nl/puppypleeggezin of spreek ons aan op een moment dat we niet al te druk zijn met de pup. 

Vriendelijke  groet,
Klaas en Pauline van Apeldoorn (en Atie, onze 'eigen' hond)
Snakkerbuorren 6
Eastermar
Puppypleeggezin van KNGF Geleidehonden

geleidehond pup

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: