Namastay

De plannen zijn groot maar… kleinschaligheid staat voorop

ACCES Catering is al 13 jaar bezig en een begrip in de omgeving. Het bedrijf van Christiaan Steijn begon ooit bij zijn moeder thuis, in de kantine van de manege, hij maakte grote naam op locatie Meerzigt, werkte een poosje vanuit een gehuurde loods en is nu weer terug op het oude stee. Maar dan wel op een hele andere basis.

Ook de yogastudio van Anne van der Vaart maakte omzwervingen. Een succesvolle start op de bovenzaal van it BetterSkip, naar de voorzaal van Meerzigt, en nu naar lessen online. Want tja… corona.

Christiaan en Anne staren als een en boer en boerin, bij een ondergaande zon, over het weiland achter wat ooit manege ‘t Heechsân was. Waar de ene boer potentie ziet voor koeien en de ander alleen maar paarden in de wei ziet lopen, kijkt het stel met hele andere ogen: tipitenten, een moestuin, een foodtruck, een kampvuur, een yogastudio, een voedselbos, een chillplek, een pluktuin, een trouwlocatie, misschien wat plekjes voor campertjes. Grote plannen maar alles kenmerkend in bescheidenheid. “De sfeer, de rust, staat voorop”, zegt Anne. Er loopt al een slingerend zandpad naar de eerste tipitenten. Het zand is afkomstig uit de voormalige buitenbak.

De cateringkeuken
Dat ligt even anders in wat qua potentie achter hen staat. In wat ooit de stallen van de manege waren, is een enorme keuken in aanbouw met apparatuur, o.a. afkomstig van een overgenomen cateringbedrijf. Die overname vond plaats in de meest hectische tijd van het bestaan van ACCES Catering. “Dit wordt een keuken waarin straks elke klus mogelijk is. Niks kleinschaligs, we kunnen straks alle partijen aan”, glundert Christiaan.

De brand
Dat ligt ook even anders in wat qua avonturen achter hen ligt. Het afgelopen jaar is enorm spannend en hectisch geweest. Met als dramatisch hoogtepunt de brand in Hotel Meerzigt. Anne schut nog een keer haar hoofd als ze eraan terugdenkt.”Mensen denken dat er alleen een schuurtje naast het hotel is afgebrand en dat het allemaal wel meeviel. Maar het scheelde weinig of het gehele pand was in de hens gegaan. We zijn net op tijd gewaarschuwd. De rook- en waterschade was enorm.” Ze probeert de herinnering nog altijd van haar af te schudden. “Van het ene op het andere moment moesten we het pand uit. Gelukkig lagen alle plannen om te verhuizen al klaar. Maar anders…” De vriendenclub hielp hen letterlijk uit de brand. 

De plotselinge verhuizing, het aanbod van Christiaan’s moeder om in de oude manege een nieuw bedrijf op te starten, de plannen, de ambities. “Chris kan snel schakelen, die is wel wat gewend”, zegt Anne. “Maar mij ging het eerst te snel. Op cursus leer ik mijn leerlingen eerst te aarden voordat ze met de oefeningen beginnen. Ik ben nu bezig om eerst hier te aarden, daarna komt de rest.”

De beslissing
Toch ziet ze heel goed de potentie van het paradijs dat letterlijk aan haar voeten ligt. “Door de corona kom je erachter hoeveel mensen moeten leven en wonen in een klein, druk bevolkt land  Dat er een enorme behoefte is aan rust, ruimte, uitzicht, aan kleine, simpele dingen. Even terug naar de basis, naar de natuur. Dat is het publiek wat we zoeken. Yoga retreats zou ik hier graag willen organiseren.” 

“Misschien was het allemaal ook wel gelukt als we hadden besloten om te blijven in Meerzigt. Maar er is hier zo veel ruimte, zo veel mogelijk. Achteraf was de gok om te stoppen met Meerzigt de beste beslissing. Zelfs nu, terwijl er nog verschrikkelijk veel moet gebeuren en we nog lang niet klaar zijn om de eerste gasten te ontvangen. Nee, dit wordt geen 'Ik-vertrek-verhaal', dus ik ga geen datum noemen. Het is pas klaar wanneer wij er ook klaar voor zijn. Maar we zijn al wel op zoek naar mensen die ons komen helpen deze zomer. Zo ambitieus zijn we dan weer wel”, lacht Anne.  Christiaan lacht niet mee. Die is al lang weer aan het werk, of beter gezegd, aan het spelen in zijn droom van keuken.

Vlakbij de nieuwe cateringkeuken staat een paal met handgeschreven, gekleurde richtingbordjes, overgebleven van een streetfood-event. Anne valt ineens een bordje op dat los zit en daarom schuin omhoog wijst. “Kijk, voor verse frietjes moet je in de hemel zijn.”

namastayfriesland.nl
ynbalansyoga.nl
accescatering.nl

Lees ook: Christiaan en Anne ondernemen in coronatijd

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: