Ieder jaar, wanneer de temperaturen weer wat omhoog gaan worden zowel de boer als zijn koeien onrustig. En als de zwaluwen dan ook weer terug komen is de tijd rijp om er opuit te gaan.

Zaterdag was het zo ver. De koeien hebben in de gaten dat er wat gaat gebeuren. In de stal staan ze zenuwachtig opgepropt voor de deuren te wachten op het moment dat ze mogen gaan.

De laatste controle, staat de trekker voor de draden, want anders zien ze die niet en vliegen ze overal doorheen. Helpers klaar om bij te springen.

En dan eindelijk mogen ze gaan. Voor de meesten de zoveelste keer maar ook een aantal voor het eerst. Eerst draven ze naar het eind van het land, want daar staan al een paar koeien die binnenkort moeten kalven. En dan weer terug, even stoeien, wie is de sterkste, waterbak opzoeken en dan komt langzamerhand de rust in de kudde. Dit jaar gelukkig geen gekke dingen of ongelukken.

Het zomerseizoen kan beginnen.

 

Klik hier voor een fotoreportage gemaakt door Saskia van den Berg

 DSC6287

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen