Vysotsky in Fries

dinsdag 19 februari 2013 10:16 Geschreven door Heymen Jansen

Het was op 16 februari een avond vol dynamiek met de wat zij zelf noemen 'vaste kern' van Di Gojim. Jaap Mulder (klarinet, saxofoon en zang), Eric Roelofsen (tuba en trombone) en Kay Krijnen (accordeon) speelden op meesterlijke wijze een letterlijk en figuurlijk spel met elkaar rondom de centrale themafiguur Vladimir Vysotsky. De Russische dichter en zanger was een fenomeen in Rusland tijdens het communistisch regime en nu nog, meer dan dertig jaar na zijn dood, bezoeken nog jaarlijks duizenden mensen zijn graf en het Vysotsky museum.

Jaap Mulder verbond de liederen van Vysotsky aan elkaar met frasen uit de door Vysotsky's weduwe Marina Vlady geschreven biografie over de zanger. Liederen die door Di Gojim op een prachtige wijze vertolkt werden in het Jiddisch, Frysk, Liwaddes, Nederlands en Frans. Uitbundige en grappige liederen, zoals 'Mixed Grill ',  een liefde over de liefde tussen een giraffe en een antilope; afgewisseld met melancholische liederen, zoals het beroemde 'Onderbroken Vlucht' en enkele Jidissche instrumentale nummers. In alle liederen klinkt de maatschappijkritische houding van Vysotsky door. De virtuositeit van de artiesten is af te zien aan de perfecte timing en de naadloze overgang tussen de diverse instrumentale solo's. Een prachtige avond met een mooie inkijk op hoe Vysotsky de maatschappij bezag; vol passie, humor en melancholie gebracht door Di Gojim. Een avond die tijdens de toegift feestelijk werd afgesloten met een rondedansje van het publiek.

Klik hier voor een impressie van de voorstelling:
                          

di gojim4

di gojim6

Foto's : Rob Krimpenfort en Leo Serné

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen