Deze zomer werd drie keer een wandeling georganiseerd door de Stichting Elzegea. Mirjam Frieswijk bleek een boeiende gids vol verhalen over bomen, planten, het landschap en wetenswaardige feitjes. Bij de derde wandeling was de belangstelling erg groot. De groep bestond uit 31 wandelaars uit Eastermar en van elders. Sommige waren campinggast bij Fokke Benedictus.

De wandeling duurde zo'n twee uur en voerde vanaf de Komerk over de Mâlewei naar het uitzichtspunt over de Leien. Onderweg werden een zeearend, reeën en een kleine pad gesignaleerd. Mirjam gaf uitleg over de dykswâlen, de elzensingels, de verkaveling en het ontstaan van esdorpen. Een esdorp of brinkdorp is een van de dorpsvormen op de zandgronden in Nederland, over het algemeen ontstaan in de Hoge Middeleeuwen. De es was de gemeenschappelijke akker. Vaak ligt deze wat hoger dan het dorp. Die hoge ligging is deels ontstaan door de wijze van bemesting van de essen en deels doordat de locaties van zichzelf al hoger lagen. Zowel Eastermar als Jistrum en Sumar zijn drie van de weinige esdorpen in Fryslân. De wandeling eindigde met een prachtige roodgekleurde zonsondergang.

Mochten deze wandelingen in 2012 opnieuw worden georganiseerd dan is het zeker aan te raden om een keer mee te gaan.

Wandeling st. Elzegea
(Foto Hetty Thomson)

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen