image050

Bakkerij Wijnsma

Toen rond 1800 de brouwerij bij de oude draaibrug werd opgedoekt is deze ondergebracht op de plaats waar nu de bakkerij en winkel van de familie Wijnsma is. De heldere bronwaterwel die hier zat speelde daar een belangrijke rol in. In 1839, zo wordt vermeld, werd het vuur van de stokerij hier voor het eerst gebruikt om een bakkersoven mee te verhitten. Vanaf die tijd is het hier een komen en gaan van bakkers met hun knechts. Bakker Wagenaar, Hemkes, en Veltman die met zijn gezin rond 1885 de oceaan oversteekt naar Amerika.

Op 12 mei 1877 neemt Louwrens Veerman samen met zijn vrouw Grietje Oebeles Brouwer de bakkerij over van zijn baas R.J. van Kooten. Werd er in die tijd meel bezorgd dan moest de beurtschipper dat naar zolder sjouwen. Een zware klus; maar was het meel eenmaal boven dan had de bakkersvrouw Grietje steevast een “fûgeltsje” voor hem klaar staan.

Zo’n honderd jaar achtereen wordt hier het brood door Veermannen gebakken totdat Ebe Veerman de zaak verhuurt aan de familie Schotanus, welke weer wordt opgevolgd door bakker Visser. In 1997 geeft Visser het vaandel over aan bakker Wijnsma die de bewoners van het dorp en verre omstreken, voorziet van lekker vers brood en koekwaren.

Update 2021: In 2008 is Sjouke Wijnsma gestopt met de bakkerij om de verkoop van brood en banket voort te zetten in de 'doarpssuper' Alles ûnder ien dak.
Naar aanleiding van het sluiten van de bakkerijk stuurde een Eastermarder het volgende gedicht op:

Foar de waarme bakkers fan Eastermar
Jimme hinne gjin kar
De lêste bakker, Wijnsma
In teken fan 'e tiid, tis sa
Waarme mannen stiene foar ús klear
No is 't kâld, jim bin der net mear

wijnsma

Ek nijsgjirrich: