Hier informeren wij u ook over gerelateerde activiteiten, georganiseerd door andere organisaties.

Toernee Gleon yn ’e keet - Douwe Kootstra zorgt voor een hete herfst in Friesland.
4, 10, 11, 24, 25 november – diverse plaatsen, 20:30 uur

Een toernee langs Friese dorpshuizen en kroegen, met schunnige verhalen verteld door Douwe Kootstra en rode-oortjesmuziek van folkssanger Sytse Sneekweek. Na afloop worden de hoogtepunten gedraaid uit het Nederlandstalige ‘schuine’ genre.
De aanleiding voor de toer is de verschijning van Wiete Poes en oare ûnfoege ferhalen van volksverhalendeskundige Jurjen van der Kooi en meesterverteller Douwe Kootstra. Het is het eerste boek met onfatsoenlijke Friestalige volksverhalen.

Zaterdag 4 november – Terwispel – Spaltenbrêge
Vrijdag 10 novimber – Boazum – Boazumer Mjitte
Zaterdag 11 novimber – Burgum – Kiehool
Vrijdag 24 november – Groningen – Bernlef
Zaterdag 25 novimber – Drachten – Café Marktzicht

Het programma begint steeds om 20.30 uur en is gratis toegankelijk.
Het boek is te koop tijdens de voorstellingen.

fd wiete poes gleon yn e keet e1509113407950

Brommels! Een sappig verhaal
Thema: Wâldpykverhalen
Zaterdag 25 & zondag 26 augustus 2018
In vele plaatsen in de Noardlike Fryske Wâlden

Stichting Dam Jaarsma doet weer mee met Brommels en leert u de Fryske Wâlden van een speciale kant kennen.

Het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden kleurt in het vierde weekend van augustus paars van de rijpe bramen en de wapperende vlaggen bij weilanden, tuinen en erven die voor bezoekers opengesteld worden. Bewoners en bezoekers trekken het buitengebied in om langs paden en in het boerenland bramen te plukken. Ook bezoeken ze pleisterplekken, waar ze gastvrij ontvangen worden, kunnen bijkomen en waar van alles te beleven is. Het gaat om activiteiten die een relatie hebben met de braam en het landschap en meer algemeen met ‘eerlijk eten’, natuur en duurzaamheid. Of ze ondersteunen het feestelijk karakter van Brommels! Doel is kennis maken en genieten van al het lekkers, moois, leuks en leerzaams dat het landschap - waar de Wâldpiken trots op zijn - te bieden heeft.

Verhalenkamer, Eastermar
Kamer vol beroemde en onbekende verhalen uit de Friese Wouden, Frysk en Nederlandstalig
Op afspraak. Ook geschikt voor groepen

Beroemde, beruchte en minder bekende verhalen lezen, beluisteren en bekijken (Frysk en Nederlandstalig)

Volksverhalen zijn onlosmakelijk verbonden met landschap en inwoners uit de Fryske Wâlden, de Wâldpiken. De Wâldpyk is dwars, oars as oars, ruig, vrijgevochten en trots, levend in een smûk landschap van elzensingels en houtwallen. Maar oh zo bijgelovig; achter elke boom kon de duivel staan. De Wâldpyk was bang voor spoken en overtuigd van de kracht van de wonderdokter. De Wâlpyk was mollenvanger, keuterboer en genezer en zat vol sterke verhalen. Dam Jaarsma uit Eastermar was een wel heel bijzondere Wâldpyk: in zijn eentje verzamelde hij op de fiets maar liefst 17.000 van deze verhalen…

In de Verhalenkamer kunt u verhalen uit de Wâlden beleven: lezen, beluisteren, bekijken, zowel Frysk als Nederlandstalig. Ook vindt u hier uitgebreide informatie over Nederlands grootste volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma, evenals door hem geschreven boeken en gedichten.

De intieme Verhalenkamer is ook heel geschikt om met een kleinere groep te bezoeken. We stellen graag in overleg een arrangement voor u samen, bijvoorbeeld met een verhalenverteller, al dan niet met muziek. Voor meer informatie en contactgegevens: de Verhalenkamer.

Wanneer: In overleg op afspraak
Waar: pronkkamer in boerderij uit 1795, Snakkerbuorren 6 in Eastermar
Kosten: gratis. Kosten voor eventueel programma afhankelijk van arrangement

image 2016 08 17 verkleind

 

Vertaling én Fryske herduk van 'Mearkes út 'e Wâlden sammele troch Dam Jaarsma'
Prachtig boek weer verkrijgbaar na 2 jaar uitverkocht te zijn geweest

Voor meer informatie over het boek: klik hier.

Waar: in de Verhalenkamer te Eastermar, Snakkerbuorren 6, in de boekhandel of bij de Afuk
Afhalen in Verhalenkamer:  Via afspraak met de beheerder Pauline van Apeldoorn, tel: 0512 - 471885 of 06 - 10854464, mail:
Kosten: € 19,90 hard cover, beide talen dezelfde prijs.

Rondleiding 'Dorp vol verhalen' / 'Doarp fol ferhalen', Eastermar
Dorpsrondleidingen over Dam Jaarsma en Eastermar.
Dag en tijdstip op uw aanvraag

Ontdek in de voetsporen van Dam Jaarsma zijn geboortedorp, het mooie Eastermar. Onder leiding van een speciaal opgeleide Dam Jaarsmadorpsgids leert u in ca. 1,5 uur hoe Jaarsma op de fiets zo veel volksverhalen verzamelde, hoe hij mensen aan de praat kreeg en hoe hij vele verzamelingen van volkskunst, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, grafiek en nog veel meer aanlegde. Hoor anekdotes over deze aimabele, verstrooide, kleurrijke dorpsgenoot. Jaarsma''s ''verzamel-gen'' is nog steeds aanwezig in het dorp...

Graag van te voren telefonisch aanmelden of via het opgaafformulier dorpsrondleiding. Dan kunnen wij van te voren een of meer gidsen voor u regelen.

Fiets- en Wandelroutes combineren verhalen met landschap en (cultuur)historie
40 km. of 15 km. fietsen, wandelen of scootbobiel rijden
24 x 7 gratis routekaarten op te halen

Twee prachtige routes van 15 km. en van 40 km.
Ontdek op de fiets, te voet of in de scootmobiel de (cultuur)historie en het landschap van de Friese Wouden, samen met vele volksverhalen. U zult begrijpen waarom het landschap zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de volksverhalen uit de streek van Dam Jaarsma.
De informatie en verhalen geven extra kleur aan de Dam Jaarsmaroutes. Ze schetsen de historische sfeer waarin Jaarsma de route zou hebben gereden.

Start routes:
fietsknooppunt 79 te Eastermar, hoek E.M. Beimastrjitte/Teije Tolstraat.
Daar haalt u de gratis papieren routekaart uit het speciale bakje bij het bord van fietsknooppunt 79.
Hier download of leest u het bijbehorende PDF-document met veel meer verhalen en achtergrondinformatie.

Zie voor meer informatie hier.

Startpunt fiets- en wandelroutes

 

In het jubileumjaar 2014 organiseerde de stichting verschillende soorten activiteiten. Men kon bijvoorbeeld luisteren naar verhalenvertellers, tentoonstellingen bezoeken, genieten van muziek, lachen met straatartiesten of deelnemen aan verhalenschrijfwedstrijden. Voor het volledige jubileumprogramma van 2014 klikt u hier.

Kontakt mei Eastermar.nl

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

Nei boppe